A Budavári Önkormányzat polgármestere tavaly októberben írt ki nemzetközi pályázatot egy köztéri művészeti alkotás tervezésére, amely az ősi finn eposznak, a Kalevalának és magyar nyelvű fordításainak állít emléket. A műalkotást a Clark Ádám tér, Lánchíd utca, Fridrich Born rakpart által határolt zöld területen fogják elhelyezni. Ezen a területen található Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) finn festő, építész és iparművész emlékműve, akinek életében nagy hangsúlyt kapott a Kalevala világa. A pályázóknak a már meglévő szobor közelébe kellett köztéri művészeti alkotást tervezniük.

A kiállított emlékhely lehetőséget ad a megemlékezésre a két nemzet barátságáról, kulturális kapcsolatairól és a Kalevala eposzról. Ez a pályázat is közelebb hozza az emberekhez a Kalevala világát. A kiírásra összesen 15 pályázat érkezett, amelyekből március 4-én nyílik kiállítás a Virág Benedek Házban található Tabáni Kuckóban (1013 Budapest, Döbrentei u. 9.) – olvasható az önkormányzat közösségi oldalán.

A „Kalevala magyar szemmel” című kiállításon megtekinthetők a köztéri szoborpályázatra készült makettek. A kiállítás ingyenesen látogatható 2019. március 30-ig, keddtől szombatig, 14–18 óráig.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékeli. A szervezők a közönség véleményére is kíváncsiak, így a március 4-én nyíló kiállításon mindenki leadhatja szavazatát a neki leginkább tetsző alkotásra. A szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete március végi ülésén hozza meg végleges döntését.

(Forrás: Budavári Önkormányzat)