Babakocsis anyukák, unokákkal játszó nagymamák, kutyájukat futtató fiatalok, andalgó szerelmesek nyüzsgése tölti be az Óbudai Promenádot. A gyönyörűen rendbe tett Puskás Öcsi téren máshogy telik az idő, mintha nem is fővárosban járna az ember. Békés sziget, ahová a forgalom zaja is kevésbé szűrődik be. Aki arra jár, annak talán fel sem tűnik azonnal, hogy egy hatalmas, patinás homlokzatot ábrázoló molinó rejt el több félkész épületet.

Az Óbudai Promenád (Forrás: obudaipromenad.hu)

A sűrű szövésű háló mögé bekukkantva teljesen kibelezett, átalakításra váró helyiségek tárulnak elő. Azt gondolnánk, hogy itt rövidesen látványos beruházás veszi kezdetét. Abból, hogy a vásznon az „Óbuda – közösséget építünk” felirat díszeleg, egyértelműen arra következtetnénk, hogy a kerületi önkormányzat hamarosan újjávarázsolja ezeket a házakat.

Patinás homlokzatot ábrázoló lepel takarja a házakat az Óbudai Promenádon (Fotó: Szeredi Helga/pestbuda.hu)

Megkerestük tehát az önkormányzatot, de kiderült: magántulajdonban lévő ingatlanokról van szó, a hivatal tehetetlen. Az Építési Hatóság tájékoztatása szerint több éven át próbálkoztak az áldatlan állapotok felszámolásával, felszólításokat küldtek. A többször cserélődött tulajdonosoknál megpróbálták elérni, hogy végezzék el, fejezzék be a szükséges építési munkálatokat, de ennek nem volt eredménye.

Volt olyan tulajdonos, aki bontási engedélyt kért a szellemházra, ám ez is elmaradt. Könnyebb dolga lenne az önkormányzatnak, ha az épületek műemlékvédelem alatt állnának, de ehhez a státuszhoz túl fiatalok. Így viszont olyan problémát jelentenek a kerület számára, amelyre nehezen találnak megoldást. Ezért döntöttek a homlokzat betakarása mellett.

A Bécsi úton néhány letakart ház látható (Fotó: Szeredi Helga/pestbuda.hu)

Az Építési Hatóságtól megismert történet szerint a Bécsi út 69–71. sz. alatti félkész állapotú, városképet rontó épület 1991-ben kapott építési engedélyt kereskedőház építésére. A kereskedőházhoz szükséges parkolót a Lajos u. 48–66. sz. alatti ingatlanon megépült irodaház mélygarázsában biztosították volna. Ám az elmúlt évek alatt a Lajos utcai ingatlan tulajdonosával nem kötötték meg az erre vonatkozó megállapodást, és a tulajdoni lapjára sem vezették rá az átjárást biztosító szolgalmi jogot.

A Bécsi út 6971. számú ház jelenlegi állapota a betakarás előtt (Forrás: Google maps)

A települési önkormányzat polgármestere a jogszabályban meghatározott esetekben és módon kötelezheti a tulajdonosokat a városképet rontó állapotban lévő épületek helyreállítására meghatározott időn belül. „Több éven keresztül, több alkalommal kerestük fel az érintetteket. Az épület rendeltetésszerű használatához szükséges építési munkákba valószínűleg azért nem kezdtek bele a tulajdonosok, mert a szükséges gépkocsiparkolók kialakítását, az épület pinceszinti megközelítését az elmaradt megállapodások hiányában nem tudták a jogszabályoknak és az ingatlanok tulajdonosai igényeinek megfelelően biztosítani” – áll az Építési Hatóság pestbuda.hu-nak küldött válaszában.

Molinóval betakart házak a Bécsi úton (Fotó: Szeredi Helga/pestbuda.hu)

A tavaly augusztus 1-jén hatályba lépett új kerületi építési szabályzatnak a 247. paragrafusa foglalkozik Óbuda-Újlak területének speciális építési előírásaival. Ez rendezheti a szóban forgó tömb beépítési problémáit is. „A szabályzat több megoldást is kínál arra vonatkozóan, hogy a meglévő vagy újonnan itt létesülő épület pinceszintjét milyen módon lehet megközelíteni, és a szükséges számú gépkocsi elhelyezését biztosítani. Így van esélye annak, hogy ez a több évtizede húzódó probléma rendeződjön, és ne legyen szükség a továbbiakban a homlokzat takarására, hanem egy olyan funkciójú és városképileg elfogadható, az újlaki környezetbe illő épület valósuljon meg, mely az előtte lévő Promenádhoz és a környező beépítéshez méltó” – folytatódik a válasz.

Óbuda, Bécsi út, 1915 (Forrás: Fortepan)

Hozzátették, az ilyen félbemaradt épületekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az építési engedélyek a véglegessé válásuktól számítottan három évig hatályosak. Az ezen időn belül megkezdett építési tevékenység öt évig végezhető, az engedély hatályát különböző jogszabályi feltételek teljesülése esetén kétszer egy évvel lehet meghosszabbítani. Ha ez alatt az idő alatt nem készül el úgy az épület, és már csak engedély nélkül végezhető, befejezőmunkák vannak hátra, akkor az engedély hatálya lejár, és csak új építési engedély alapján lehet a kivitelezést tovább folytatni. Ezért fordulhat elő, hogy évekig áll „félbehagyott” épület valahol.

A Bécsi út a Bokor utcától a Szépvölgyi út és az Újlaki templom felé nézve,1960 (Forrás: Fortepan)

Európai uniós támogatással újult meg Óbuda-Újlak történelmi városrésze a Puskás Öcsi térrel együtt 2012 végén. A Lajos utca – Szépvölgyi út – Bécsi út – Nagyszombat utca által határolt terület megszépült, az új térburkolat és a hozzá kapcsolódó zöld felületek egyedi hangulatú sétálóutcává varázsolták a leromlott állapotú, de nagy múltra visszatekintő utcákat. Ebben a projektben született újjá a Kolosy téri piac épülete is, hozzájárulva ahhoz, hogy a patinás területen valódi közösségi központ alakulhasson ki.

A Kolosy tér, Lajos utca, Nagyszombat utca, illetve Bécsi út határolta terület mintegy 10 000 négyzetméter díszburkolatot kapott. A közterület rendezésére a korábbi nagykockakő burkolatokat használták fel, megőrizve ezáltal a környék jellegzetes hangulatát.  A csaknem 2500 tő új dísznövénynek köszönhetően a zöld terület közel 1500 négyzetméterrel nőtt, amelyet gyalogoszónák törnek meg. Ahhoz, hogy a kellemes környezet igazán élvezhető legyen, az autósforgalom csillapítására is figyeltek, valamint sorra nyílnak a vendéglátóhelyek, amelyek kiülős teraszaikkal tovább növelik a tér élvezhetőségét.