A Lékai bíboros teret 2015-ben közösségi tervezés keretein belül, csillaghegyi lakosokkal és a szomszédos Boldog Özséb Plébánia híveivel közösen tervezte újra az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.

A pihenő- és emlékpark helyet ad majd Czetz János ’48-as honvédtábornok szobrának is, melynek megalkotására az önkormányzat nemzetközi szoborpályázatot hirdetett.

Látványterv a megújuló Lékai bíboros térről (Forrás: obuda.hu)

A ”Kossuth Lajos legfiatalabb tábornokaként” emlegetett Czetz János – akiről Csillaghegy egyik fontos utcája is a nevét viseli – egyedülálló pályaíve az erdélyi Gidófalvától nemzeti forradalmunkon, át egészen Argentínáig vezet, ahol Juan Fernando Czetz néven a dél-amerikai ország hadseregének lett emblematikus figurája. Ennek apropójából egy nemzetközi szoborpályázaton lehetett pályázni a tábornokot ábrázoló szobor elkészítésére.

A szobor terve (Forrás: obuda.hu)

A pályázatot Vivianne Duchini, argentin szobrászművész nyerte. A művésznő a szobrot Szentendrén készíti, a lassan elkészülő szobor készítésének folyamatát Bús Balázs polgármester is megtekintette.

A Lékai bíboros téren a pihenőpark tavasszal elkészül, a szobrot pedig ősszel állítják majd fel a megújult téren.

(Forrás: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat)