A budai Várnegyed régészeti kutatása a második világháború után kezdődött meg. A kutatások alapján egyre pontosabbá válik a középkori Magyar királyság központjáról alkotott képünk. A kiállítás a budai vár történeti helyszíneit mutatja be a az Árpád-kortól egészen az Újkorig.

Mivel a Várnegyedről az elmúlt ötven évben inkább csak kiadványok, cikkek jelentek meg, és persze a helyreállított épületeket láthatják az emberek, amelyek azonban ritkán mutatják tisztán a középkori állapotokat, a Budapesti Történeti Múzeum arra vállalkozik, hogy megmutassa a közönségnek, milyen leleteket találtunk itt a középkorból. A kiválasztott korszak az eltelt évtized, amikor olyan nagyarányú fejlesztések történtek a budai Várnegyedben, amelyek nagyságrendjükben a világháború utáni felújításokhoz mérhetők.

Feltárás a Szentháromság téren (Forrás: Budapesti Történeti Múzeum)

A budai Vár, a Szentháromság tér és a Szentháromság szobor, jobbra a Hess András tér (Pázmány utca) 1900-ban (Forrás: Fortepan)

A kiállítás egyrészt szubjektív válogatás a kutatások során előkerült leletanyagokból, amelyet igyekeznek úgy összeállítani, hogy a budai Vár történetének teljes egészét lefedje az Árpád-házi királyok idejétől a törökökön keresztül az Osztrák-Magyar Monarchiáig. Másrészt pedig egy virtuális barangolás a város már nem, vagy csak részben látható középkori emlékei között, ahol az ásatásokon feltárt emlékekről tudhat meg új információkat a látogató.

A Várnegyed a föld alól című kiállítás 2019. április 17-től  július 31-ig látható a Vármúzeumban (Budapesti Történeti Múzeum, 1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.)

Nyitókép: Feltárás a Szentháromság téren (Forrás: Budapesti Történeti Múzeum)

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum