A Szépművészeti Múzeum épülete melletti kis parkot rendbe tették, szélesebbek lettek a járdák, a Városligeti-tó felőli oldalát füvesítették, növényekkel beültették. A múzeum oldalában kerékpártárolót helyeztek el.

Kerékpártároló a múzeum oldalában (Fotó: pestbuda.hu)

Füvesítették a múzem melletti kis parkot (Fotó: pestbuda.hu)

Kutyás élménypark

A Hermina út és a Városligeti körút határán alakították ki a különleges kutyaparkot, ahol a kutyusok és a gazdik is jól érzik magukat. A speciális kutyajátszótéren vannak ugratók, híd, szlalom és dombokba rejtett alagutak, homokos felületek is. Bokrokkal övezett kerítés veszi körül, itt szép környezetben futkározhatnak a négylábú kedvencek. A hosszú csövű csapnál le is moshatják a kutyákat a gazdik. Körülötte egy hatalmas füves területen lehet barangolni.

A kutyás élménypark (Fotó: pestbuda.hu)

Elkerített zöld park a kutyajátszótér mellett (Fotó: pestbuda.hu)

Ha tovább sétálunk, a KRESZ-parkba jutunk, ahol a bicikliző és rollerező gyerekek játékosan tanulják a közlekedés szabályait és a legfontosabb biztonsági tudnivalókat.

KRESZ-park a Városligetben (Fotó: pestbuda.hu)

Sportpályák

A Stefánia út, Ajtósi Dürer sor kereszteződésének közelében alakították ki a sportpályákat, ahol kispályás focihoz, kosárlabdához és kézilabdához is találnak felfestést a sportolni vágyók. Mellette kültéri fitneszeszközök (kondigépek) és egy távolugrópálya segíti az edzéseket. Úgy látszik, népszerű a futókör, kicsik és nagyok is használják. A két kilométer hosszú futókört este kivilágítják.

Többfunkciós sportpályák és futókör a Ligetben (Fotó: pestbuda.hu)

Kültéri fitneszpark a sportpálya mellett (Fotó: pestbuda.hu)

A gyerekeket is mozgásra buzdítja az állatfigurás tábla a sportpályák közelében (Fotó: pestbuda.hu)

Egy új, akadálymentes illemhelyet is elhelyeztek, az kör alakú faburkolatú épület jól illeszkedik a zöld környezetbe. Megújultak a sétányok, a padok és a lámpák is, új növényeket ültettek a parkban.

Az akadálymentes illemhely új épülete (Fotó: pestbuda.hu)

Virágokat ültettek a sétányok szélén (Fotó: pestbuda.hu)

Vakok kertje

Május elsején nyit a Vakok kertje, amely az ország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló park. Eredetileg 1972-ben épült, a közelben több, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet. Most rendbehozták, korszerűsítették, akadálymentesítették a területet. Modern eszközökkel szerelték fel, a növényzetet is rehabilitálták. A meglévő csobogók, vízmedencék mellett új épülettel bővült a park. A készségfejlesztő, speciális játékokkal felszerelt játszóteret is korszerűsítették.

A Vakok kertje május elsején nyitja meg kapuit (Fotó: pestbuda.hu)

Csobogók és vízmedence a Vakok kertjében (Fotó: pestbuda.hu)

Ideiglenes játszótér

A Királydomb mellett alakítottak ki egy ideiglenes játszóteret, amíg a Nagyjátszótér elkészül. A nagyjából 1000 négyzetméteres terület védett helyen található, napos és árnyékos része is van, körbekerítették.

Ideiglenes játszótér a Királydomb oldalában (Fotó: pestbuda.hu)

Madárbarát tanösvény

A Királydomb közelében sétálva felfedezhetjük a Madárbarát Kert- és Tanösvény tíz színes tablóját, amelyet a Madártani Egyesület készített. Ezeken a látványos képeken keresztül megismerhetjük a park gazdag és változatos élővilágát. Érdekességeket írnak a kisemlősökről, a madarakról, a városban lakó állatokról.

A tíz állomásból álló Madárbarát tanösvény egyik tablója (Fotó: pestbuda.hu)

A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Városligetben több tanösvényen fogják bemutatni a gyerekeknek a Liget gazdag élővilágát. Öt felfedezőállomást terveznek a Nagyjátszótér és az Állatkert között.

Műemlék körhinta

Az Állatkerti körúton sétálva látjuk a 110 éves Schäftner-körhintát, ami a Holnemvolt Vár területén található. A patináns, műemlék körhintát nemrég kívül-belül felújították.

A felújított műemlék körhinta a Holnemvolt Vár területén (Fotó: pestbuda.hu)

A Városligeti-tó (Fotó: pestbuda.hu)

Nyitókép: A Vakok kertje a Városligetben (Fotó: pestbuda.hu)