Május végére a tervek szerint átadják a lakosságnak a budafoki Duna-parti sétány és szabadidőparkot. A hivatalos átadási ünnepség a XXII. Kerület napján, júniusban lesz.

A Hajó utca, a Hosszúréti-patak és a Duna által határolt partszakasz valaha a kerület sportéletének fontos helyszíne volt, az elmúlt évtizedekben azonban sajnos nagyrészt kihasználatlanná vált. Budafok-Tétény önkormányzata 2015-ben döntött a terület megújításáról, rendezéséről, melynek célja, hogy az idelátogató lakosok kellemes, a szabadidő eltöltésére alkalmas helyet találjanak a Budafok városközpontjával közvetlen kapcsolatban lévő Duna-parton.

Látványterv a Duna-parti szabadidőparkról (Forrás: budafokteteny.hu)

A Főváros TÉR_KÖZ pályázata által is támogatott önkormányzati beruházás megtervezésben a lakosság is részt vehetett: a 2017 őszén tartott társadalmi egyeztetés során mondhatták el véleményüket. A beérkezett javaslatokat is figyelembe véve a végleges tervek elkészítése 2018 elején indult meg.

A parti szakasz jelenleg is népszerű a sportszeretők körében, sok kerékpáros és futó tervezi ide az edzését. Rájuk tekintettel többek között multifunkcionális sportpályát, új kerékpárutat hoznak itt létre, a jövőben pedig street workout park is épül. A gyerekeket a szaladgálásra csábító zöld gyepen túl új, mozgásra ösztönző modern játszótér is várni fogja: itt három trambulin, gumidombok, mászóka-bújócska falak, hinták, alagút és mászókák kapnak helyet.

A szabadidőpark egyik célja, hogy ideérve kikapcsolódhassunk a hétköznapok nyüzsgéséből, amelyben parti pihenőpontok segítenek. A társadalmi egyeztetés során sokan kérték nyilvános WC építését is, így a szolgáltatóépület részeként ez is helyet kap a területen.

A fejlesztés kiemelten kezeli a környezetvédelmi szempontokat, célja, hogy közelebb hozza a Dunát és vele együtt a természetet az emberekhez, élhető, szerethető városi oázist létrehozva. Ennek részeként új sétányt alakítanak ki külön kerékpárúttal, emellett pedig a partra vezető lépcső és rámpák is megújulnak.

Látványterv a Duna-parti szabadidőparkról (Forrás: budafokteteny.hu)

Fontos azonban, hogy a budafoki közvetlen Duna-part Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt áll, ezért a beruházás tiszteletben tartja a természeti környezetet, megtartja a meglévő fákat és az ártéri aljnövényzetet, a lehető legkevesebb beavatkozás történik ebben az övezetben. A természetvédelmi területről információs táblákat helyeznek ki a környezeti nevelés érdekében.

A növényzettel benőtt parti szakasz miatt jelenleg alig lehet rálátni a folyóra. Ezt a tervek alapján kilátóteraszok fogják segíteni. A terület megújításának része a Mementó Szmolenszkért emlékmű környezetrendezésének befejezése is, amelyet a lengyel–magyar barátság jegyében avattak fel 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A Hajó utca Duna-parti sétány fejlesztése során a már meglévő kerékpárutat is felújítják.

Forrás: Budafok-Tétény XXVII. évf. 9. szám 2019. május 8.

Nyitókép: Az épülő Duna-parti sétány és szabadidőpark (Forrás: budafokteteny.hu)