Igen vidám szobor valamennyi, stílszerűen kezdjük tehát a sétát a Vigadó elől! Itt találjuk Budapest egyik legszebb kútszobrát, Senyei Károly művét, a Vízcsorgató gyermekek kútját. Senyei Károly, a századfordulós időszak egyik legjelentősebb szobrásza Schmidt Károly néven született 1854-ben, és idén száz esztendeje, 1919-ben hunyt el.

Senyei Károly: Vízcsorgató gyermekek kútja (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Senyei nagyságáról ez az alkotása is messzemenőkig tanúskodik. A kör alakú medence közepén álló szoborcsoport két kópé figurája belefeledkezik a vízparti játékba, körülöttük itt-ott víziállatokat, halat, békát, rákot fedezhetünk fel a részletes kidolgozású szobron. Budapestnek ezt az egyik legnagyszerűbb kútszobrát hosszú évtizedekre a Dagály strandfürdő területére száműzték, hogy helyet adjon a téren elhelyezett szovjet emlékműnek. 2000 óta, felújítva ismét Budapest központjának egyik páratlan dísze.

A kis tolvaj, Kiss György szobrászművész alkotása (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Második szobrunk is Pesten, a Nagykörút mentén található. Alkotója szintén neves szobrászművész: Kiss György, akinek jelentőségét mutatja, hogy a Hősök terei Millenniumi emlékmű alkotói között is szerepel, illetve a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több művét őrzi.

A királyok, nagy emberek megmintázója odafigyelt az élet megkapó apró jeleneteire is. Ennek bizonyítéka a most általunk felkeresett szobor, A kis tolvaj (amely Kakastolvajként vagy Csirkefogóként is ismert). Rémült arcú csibész a hóna alatt az ellopott kakassal, menekülni igyekszik a szorításból, a kabátját ráncigáló mérges kutya harapásától.

Ehhez a remek kis alkotáshoz kapcsolódó tragikomikus történet, hogy maga a szobor is tolvajok kezére került 1999-ben. Hogy elfogásukban kutyának is volt-e szerepe, nem tudjuk, de a szobor szerencsére megkerült, és ma ismét ott találjuk a VIII. kerületi József körút 47. szám előtt, a József körút és a Krúdy Gyula utca sarkán lévő kis parkban.

Kampfl József: Díszkút (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Nem messze tőle találunk még egy témánkba illő szobrot. Kampfl József 1998-as díszkútján gyermekalak szánkázik le egy kőlapon a lecsorgó vízben. Körülötte hal és tengerisün idézi meg a tengerparti hangulatot itt a flaszter világában. Feliratából megtudjuk, Józsefváros fennállásának 270. évfordulója alkalmából állíttatta az önkormányzat.

Laborcz Ferenc: Halas fiú (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A József körúton, a közeli megállóban villamosra, majd metróra szállunk, hogy immár a budai oldalon folytassuk gyermekszobor-kereső sétánkat. A Déli pályaudvar közelében található a színes-játékos nevű Kékgolyó utca és a Városmajor utca sarkán Laborcz Ferenc 1965-ben készült alkotása, a Halas fiú.

Kecses mozdulata, kéz- és lábtartásának harmóniája teszi a szobrot remekművé, és annak a precizitásnak az ábrázolása, ahogy az épp serdülő fiúgyermek a halfogás munkáját végzi – láthatatlan zsineg segítségével. A szobor anyaga alumínium, egykori aranyozásának ma már nem látjuk nyomát. Kútszobor egyébként ez is, habár a posztamensén lévő kis csobogója sajnos évek óta száraz.

Lányi Dezső: Mackó bácsi felolvas a gyerekeknek (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A budai lankákon felfelé kell folytatnunk utunkat, mert a Németvölgyi úti iskolát és a vele egy épületben lévő óvodát semmiképp sem hagyhatjuk ki. A bejárat közelében a híres-neves Mackó bácsi olvas fel egy könyvből bocsoknak és gyermekeknek. Kőszobrát kissé benőtte mostanában a természet, de hát igazi medve lévén, így érzi jól magát a gyermekek szemüveges tanító bácsija.

Telcs Ede: Hüvelyk Matyi (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Ha már a mesék világába kerültünk, a közeli 59-es villamossal újabb mesehőst kereshetünk fel a Városmajorban. Telcs Ede Hüvelyk Matyija is nagyon híres, több változata készült, illetve kicsinyített mása is fel-felbukkan vitrinekben, régiségkereskedésekben. Telcs bronzból készítette 1934-ben a szobrot, ezt azonban ellopták, ma kőből készült másolata fehérlik a helyén.

Már nem lepődünk meg, amikor észrevesszük, ez az alkotás is kútszobor. Valahogy a vízcsobogás vidámságát, játékosságát szinte magától értetődően kapcsolta össze mindig az emberek gondolatvilága, és ennek nyomán a szobrászok alkotókedve a gyermeklét vidámságával, önfeledt játékosságával.

Senyei Károly: Halászó gyerekek kútja (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Következő szobrunk ennek újabb bizonyítéka, még ha a lehető legfennköltebb helyre, a Budavári Királyi Palotához kell felsétálnunk hozzá. A Vigadó tér után újabb Senyei Károly-kútszobor! És nagyon hasonló ahhoz. Vidám vízi jelenet a medence közepén. Halászó gyerekek-díszkút. A palota kertjében a századforduló körüli években állították fel. A bronz szoborcsoport két fiúgyerek alakja egy óriási harcsát próbál kifogni halászhálóval a vízből., s a harmadik, talán a legsikerültebb alak – bájos kislány – kíséri figyelemmel vidáman a hadakozást. Halak, rákok, vízi lények színesítik itt is a kép vidámságát.

Tavasz (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Nyár (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Ősz (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Tél (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Lefelé jövet érdemes még egy kis kitérőt tennünk a Várnegyedben egy épület szobrait is megtekinteni. Az Úri utca 54–56. szám alatti középkori eredetű, többször átépített egyemeletes lakóház mai, eklektikus képét 1902-ben Möller István alakította ki. A ház emeleti homlokzatának szoborfülkéiben négy gyermekalak szobra kapott helyet, amelyek a négy évszak egy-egy allegóriáját jelenítik meg. A nagyon jól sikerült barokkos alkotások mellékalakjaként bárány és kutya is feltűnik.

A négy legényke képével búcsúzunk a gyermekszobroktól. Vidámságukra, derűjükre érdemes odafigyelnünk, nem csak gyereknapon.

Nyitókép: Telcs Ede: Hüvelyk Matyi (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)