Várhatóan idén év végére szerkezetkész lesz az a háromszintes mélygarázs, amely a Dózsa György úttal párhuzamosan, az út Városliget felé eső oldalán épül, a Városliget Zrt. közel 6 milliárd forintos beruházásában.

Épül a 27 ezer négyzetméter területű parkolóház a Dózsa György útnál (Forrás: Magyar Építők)

A mintegy kilencezer négyzetméter alapterületű, háromszintes összesen közel 27 ezer négyzetméter területű parkolóházat a West Hungária Bau Kft. megbízásából az Épszerk-Pannónia Invest Kft. építi – írja a Magyar Építők.

A munkálatok aktuális állásáról Nagy Sándor, a WHB projektvezetője számolt be, aki elmondta, hogy a mélygarázs végleges felszínén térburkolat lesz, illetve tájépítészeti munkálatokat, köztük növénytelepítést is megvalósítanak. Jelenleg a földmunkák befejező fázisa, illetve a szerkezetépítés zajlik három dilatációs egységnél.

A lépcsőházak két szint magasan épülnek, ezáltal is csökkentve a kivitelezési hibákat és az ebből adódó javításokat, míg a lépcsőkarok szintén előregyártott szerkezetek lesznek. A szerkezetépítéssel párhuzamosan védőcső-elhelyezések folynak, és hamarosan a belső szakipari munkák is elkezdődnek.

Jelenleg a földmunkák befejező fázisa, illetve a szerkezetépítés zajlik a Városliget melletti mélygarázs építésénél (Forrás: Magyar Építők)

Nagy Sándor azt is hozzátette: a kivitelezés során kihívást jelent, hogy az építkezési területet egyik oldalról a Dózsa György út, másik oldalról pedig a Városliget határolja – ezeket nem tudják teljes mértékben igénybe venni a munkálatokhoz, csak a két rövidebb oldalt. Az építkezés idejére viszont ideiglenes forgalomtechnikát alakítottak ki a területen, amivel áthidalható ez a probléma.

A toronydaru építése és bontása okoz további kihívást, szintén a terület behatároltsága és a szűk környezeti adottságok miatt, de jó szervezettséggel ezt is megoldják.

Forrás: Magyar Építők

Nyitókép: A háromszintes mélygarázs építési munkálatai a Városliget mellett (Forrás: Magyar Építők)