Május 28-án elkezdődött a Lövölde tér megszépítése. A Terézvárosi Önkormányzat februári ülésén döntött a környékbeliek által sűrűn látogatott, a forgalmas kerülethatáron elhelyezkedő Lövölde téri játszótér felújításáról. A Lövölde tér zsúfolt és intenzíven használt, nagy bérházak árnyékában lévő terület, ahol a játszótér játszóeszközei, burkolatai és növényzete is felújításra szorul.

A Lövölde tér napjainkban (Fotó: pestbuda.hu)

A Lövölde téren elkezdődött a játszótér és a park felújítása (Fotó: pestbuda.hu)

A játszótér területe jelenleg két jól elkülönült részre osztható: a játszószereket is tartalmazó térre és a térkő burkolatos pihenőrészre, amelyen nem változtatnak az átalakítás során. A burkolati elemek cseréjén kívül nemcsak minőségében, hanem mennyiségében is nő a játszóeszközök, az utcabútorok, a hulladéktárolók száma, továbbá kerékpártárolókat alakítanak ki.

A felújítási és környezetrendezési koncepcióterv végleges változatának kialakításában részt vettek a kerületi óvodák intézményvezetői, pedagógusai, valamint lakossági fórumon biztosított lehetőséget az önkormányzat a környék lakóinak arra, hogy a tervezés folyamatában ötleteikkel, tanácsaikkal segítsék a munkát.

A Lövölde téren több játékeszközt és utcabútort helyeznek el, a tér hangulata vidámabb, barátságosabb lesz, a növényzet is megújul. A tervezők szándéka szerint a kisebbek és a nagyobb gyerekek is nyugodtan tudnak majd  játszani, és azok is találnak egy meghitt zugot, akik csak egy kis üldögélésre, pihenésre vágynak.

A terület névadásának történetét sem hagyták figyelmen kívül a tervezésnél: a múltat idézi majd a tér egyedi gumiburkolati mintája, valamint a kerítés egy szakaszán a színes műanyag labdákból kialakított „lövőfal”.

Látványterv az utcabútorokról (Forrás: terezvaros.hu)

A XVIII. században a városok biztonságának és békéjének megőrzése a polgárság feladata volt. I. Lipót király 1701-ben kiadott rendeletében arra kötelezte a céheket, hogy mestereik minden vasárnap és ünnepnapon lövészetre járjanak, a távolmaradókat pedig pénzbírság fenyegette. Mária Terézia 1740-ben elrendelte, hogy minden felnőtt férfi egy éven át lövészeteken vegyen részt.

A Lövölde tér és a Városligeti fasor 1900-ban (Forrás: Fortepan)

A mai Lövölde tér északi részén állt a pesti „lövőház” egyik épülete, amelyet Zambelli András tervezett. A klasszicista stílusú lövöldéhez két épületegyüttes tartozott: az egyikben vendéglők, éttermek és kiszolgálóhelyiségek, a másikban pedig az előcsarnokok és a lövészmester lakása volt, a lövőház parkjába pedig díszes kapun át lehetett bejutni. 1874-ben az itt működő lövöldéről nevezték el a teret Lövölde térnek.

A téren a munkálatok megkezdődtek, a játszóteret lezárták a felújítás befejezésééig, melynek tervezett ideje 2019 augusztusa.

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: Elkezdődött a Lövölde tér megújítása, a munkálatok augusztusig tartanak (Fotó: pestbuda.hu)