Az óbudai Holdudvar parkot közösségi tervezéssel alakították ki. Olyan agora jött létre, ahova lehet baráti, családi találkozókat szervezni. A zöldfelületek mellett sokoldalú játszótér, futókör, sportkert és pihenősétány is helyet kapott a parkban. Az ünnepélyes átadáson, június 22-én Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Tarlós István főpolgármester is beszédet mondott. A közösségi együttgondolkodás egyre nagyobb teret kap a kerület életében – ezekkel a szavakkal kezdte Óbuda-Békásmegyer polgármestere a park átadóünnepségén elmondott beszédét. 

Pingpongasztalok a felújított Holdudvar parkban (Forrás: MTI/Mónus Márton)

A 2015-ben indult közösségi tervezés során a Holdudvar park lakóközössége egy funkcionálisan és arculatában is új parkot álmodott meg, a lakóközösségi igényeknek és a kor esztétikai elvárásainak megfelelően. A lakossági visszajelzések alapján a park és a szabad zöldfelület önmagában már nem volt elég a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Az itt élők beszéltek arról, hogy egy kulturált, tiszta környezetben szeretnének találkozni egymással, ahol van lehetőség beszélgetni, sportolni, játszani, kutyát sétáltatni, pihenni.

A felújított parkban lehetőség van találkozni, sportolni, játszani, pihenni (Forrás: obuda.hu)

Ennek megfelelően számos új funkcióval gazdagodott a park. A Holdudvar park fejlesztése több mint 700 millió forint ráfordítással, 449 millió forintos fővárosi támogatással és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának mintegy 300 forintos önrészével valósulhatott meg.

Tarlós István kifejtette, a főváros társfinanszírozásával és a helyiek bevonásával megvalósuló fejlesztésben Óbuda egyik legjobb szigete újult meg és vált egy olyan agorává, ahova jó lesz baráti, családi találkozókat szervezni. Hangsúlyozta, a beruházás jó példa arra, hogy egy helyi közösségi kezdeményezés miként válhat egész Budapest javára.

A Holdudvar parkban egy a korábbinál nagyobb és sokoldalúbb játszóteret alakítottak ki a tér sajátosságát adó dombok között, emellett futókört, sportkertet, pihenősétányt, és kerékpártároló szigetet is találhatnak az ide látogatók – mondta ki a városvezető.

Sokoldalú játszótér is helyet kapott (Forrás: obuda.hu)

A park teljes arculata, stílusa is megújult. A tervezők ragaszkodtak az űrhajós-holdraszállós tematikához, és ehhez igazították a park színvilágát is. A játszótéren főként a szürke és a türkiz színek dominálnak, a csúszdapark az eget hivatott megidézni, ott különféle kék árnyalatokban pompáznak a burkolatok.

A parkban a szürke, sárga és a türkiz színek dominálnak (Forrás: obuda.hu)

Több utcabútort – padot, piknikasztalt – találhatunk a parkban, valamint új növényeket, cserjéket, fákat telepítettek. A sűrű, bokros részeket ritkították, valamint több mint 50 új fát ültettek el. Növekedett a gyepes részek száma is, több helyen pedig felbontották a burkolatot, így a zöldfelület aránya nőtt meg.

Fa padlózatú színpadot, teraszokat és fa borítású utcabútort is találhatunk a parkban. A természetes anyaghasználat kiemelten fontos volt a tervezők számára, ezt valósították meg a játszótéren is, ahol természetes mászókaként, ülőfelületként sziklatömbök kerültek ki, a játszótéri szabványoknak megfelelően a játékoktól számított, előírt védőtávolságban.

Forrás: obuda.hu