Átadták a felújított Holdudvar parkot Óbudán

2019. június 24. 18:00

Teljesen átalakult a most átadott, felújított óbudai Holdudvar arculata, stílusa. Fa padlózatú színpadot és teraszokat építettek, fa borítású utcabútorokat helyeztek el a parkban. Több mint ötven új fát ültettek. Az új közösségi tér létrehozása 700 millió forintba került.

Az óbudai Holdudvar parkot közösségi tervezéssel alakították ki. Olyan agora jött létre, ahova lehet baráti, családi találkozókat szervezni. A zöldfelületek mellett sokoldalú játszótér, futókör, sportkert és pihenősétány is helyet kapott a parkban. Az ünnepélyes átadáson, június 22-én Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Tarlós István főpolgármester is beszédet mondott. A közösségi együttgondolkodás egyre nagyobb teret kap a kerület életében – ezekkel a szavakkal kezdte Óbuda-Békásmegyer polgármestere a park átadóünnepségén elmondott beszédét. 

Pingpongasztalok a felújított Holdudvar parkban (Forrás: MTI/Mónus Márton)

A 2015-ben indult közösségi tervezés során a Holdudvar park lakóközössége egy funkcionálisan és arculatában is új parkot álmodott meg, a lakóközösségi igényeknek és a kor esztétikai elvárásainak megfelelően. A lakossági visszajelzések alapján a park és a szabad zöldfelület önmagában már nem volt elég a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Az itt élők beszéltek arról, hogy egy kulturált, tiszta környezetben szeretnének találkozni egymással, ahol van lehetőség beszélgetni, sportolni, játszani, kutyát sétáltatni, pihenni.

A felújított parkban lehetőség van találkozni, sportolni, játszani, pihenni (Forrás: obuda.hu)

Ennek megfelelően számos új funkcióval gazdagodott a park. A Holdudvar park fejlesztése több mint 700 millió forint ráfordítással, 449 millió forintos fővárosi támogatással és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának mintegy 300 forintos önrészével valósulhatott meg.

Tarlós István kifejtette, a főváros társfinanszírozásával és a helyiek bevonásával megvalósuló fejlesztésben Óbuda egyik legjobb szigete újult meg és vált egy olyan agorává, ahova jó lesz baráti, családi találkozókat szervezni. Hangsúlyozta, a beruházás jó példa arra, hogy egy helyi közösségi kezdeményezés miként válhat egész Budapest javára.

A Holdudvar parkban egy a korábbinál nagyobb és sokoldalúbb játszóteret alakítottak ki a tér sajátosságát adó dombok között, emellett futókört, sportkertet, pihenősétányt, és kerékpártároló szigetet is találhatnak az ide látogatók – mondta ki a városvezető.

Sokoldalú játszótér is helyet kapott (Forrás: obuda.hu)

A park teljes arculata, stílusa is megújult. A tervezők ragaszkodtak az űrhajós-holdraszállós tematikához, és ehhez igazították a park színvilágát is. A játszótéren főként a szürke és a türkiz színek dominálnak, a csúszdapark az eget hivatott megidézni, ott különféle kék árnyalatokban pompáznak a burkolatok.

A parkban a szürke, sárga és a türkiz színek dominálnak (Forrás: obuda.hu)

Több utcabútort – padot, piknikasztalt – találhatunk a parkban, valamint új növényeket, cserjéket, fákat telepítettek. A sűrű, bokros részeket ritkították, valamint több mint 50 új fát ültettek el. Növekedett a gyepes részek száma is, több helyen pedig felbontották a burkolatot, így a zöldfelület aránya nőtt meg.

Fa padlózatú színpadot, teraszokat és fa borítású utcabútort is találhatunk a parkban. A természetes anyaghasználat kiemelten fontos volt a tervezők számára, ezt valósították meg a játszótéren is, ahol természetes mászókaként, ülőfelületként sziklatömbök kerültek ki, a játszótéri szabványoknak megfelelően a játékoktól számított, előírt védőtávolságban.

Forrás: obuda.hu


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó