Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának képviselő-testülete június 20-án megszavazta, hogy szabadstrand épüljön a III. kerületi Római-parton, a Dunán. A fürdőhely és a hozzá kapcsolódó létesítmények kialakítására a legalkalmasabb helyszínnek az előzetes vizsgálatok szerint a Szent János utca és a Kossuth Lajos üdülőpart 31. szám közötti Duna-parti terület bizonyult, ezért a képviselő-testület ezt a helyszínt jelölte ki a strand kiépítésére.

A III. kerületi képviselő-testület még februárban döntött arról, hogy megvizsgáltatják egy Római-parti szabadstrand kijelölésének és megvalósításának lehetőségét. Azóta az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. az önkormányzat felkérésére kidolgozta a lehetséges létesítési és üzemeltetési feltételeket.

A fürdőhely kialakításához a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kezelői-tulajdonosi hozzájárulása, a III. kerületi önkormányzat tulajdonosi, valamint a Fővárosi Önkormányzat kezelői hozzájárulása szükséges – olvasható a most elfogadott előterjesztésben, amely részletes tájékoztatást tartalmaz a szabadstrand előkészítési munkáiról. Az engedély megszerzésének két meghatározó eleme a folyamatosan ellenőrzött, megfelelő fürdővízminőség és a jóváhagyott részletes üzemeltetési szabályzat.

Szabadstrandot terveznek a Római-partra (Fotó: wikipedia.hu)

A vonatkozó jogszabály részletesen leírja, hogy milyen infrastruktúra kiépítése nélkülözhetetlen a strand kialakításához. Ezt figyelembe véve jelölték ki fürdőhelynek a Szent János utca és a Kossuth Lajos üdülőpart 31. szám közötti területet. Ezen a területen a strand összes kötelező elemét (öltözők, mosdók, zuhany, elsősegélynyújtó hely) el tudják helyezni. A kijelölt fürdőhely területe nincs körbekerítve, főként kavicsos, fákkal sűrűn ellátott. Csendes, messze van a vízpartok közelében lévő vendéglátó egységektől, a növényzet alkalmas árnyas pihenőhelyek kialakítására. A Dunának ezen a részén kedvezőek az áramlási viszonyok, a sodrás itt lelassul.

A fürdőhely végleges kialakítására építészeket, tájépítészeket vonnak be közösségi tervezés keretében. Ezt megelőzően egy ötletpályázatot is kiírnak, amely megalapozza a tervezési programot. Az ötletpályázat várhatóan októberben zárul majd, a tervek 2020 elejére elkészülhetnek. Reálisan 2020 nyarára beszerezhetőek az engedélyek, és megkezdődhet a szabadstrand működése.

Fás terület a Római-parton (Forrás: wikipedia.hu)

Bús Balázs polgármester javaslatára az önkormányzat a Hello Wood csapatától szakmai véleményt és egy koncepcióterv elkészítését kérte a szabadstrand kialakításához kapcsolódóan egy olyan vízparti közösségi tér megalkotásáról, amely már több vízparti helyen sikert aratott.

Az úgynevezett „fauszoda” megépítésben is referenciákkal rendelkező cég egy előzetes látványtervvel egybekötött koncepciót is megalkotott, amely gondolatébresztőként szolgál, és bemutatja a megvalósítható ötleteket. Ennek mentén el is indulhat a közös gondolkodás a létesítmény kialakításáról.

 

A képeken a Hello Wood által készített előzetes koncepciótervek – tehát nem végleges látványtervek – láthatók (Forrás: obuda.hu)

Az óbuda-békásmegyeri képviselő-testület még márciusban döntött a szintén a III. kerületi Duna-parti szakaszt érintő fejlesztésről, amely a kutyás közösségek igényeire válaszolt. Az Óbudai-sziget a kutyások által előszeretettel látogatott terület, ahova más kerületekből is érkeznek kutyások a nagy terület, valamint a vízpart közelsége miatt. Igény merült fel egy kutyás fürdőhelynek alkalmas partszakasz kijelölésére. A szintén június 20-án elfogadott döntés szerint a Hajógyári-sziget északi csücskén alakítják ki a kutyás fürdőhelyet, azon a szakaszon, amelyet már most is előszeretettel használnak a kutyások.

A terület kialakítását a polgármester javaslatára a civilek bevonásával szakemberek végzik majd a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően. Ennek pontos elhelyezkedése, valamint a házirend megalkotása az érintett egyesületek és szervezetek bevonásával történik majd.

A Hajógyári-szigeten kutyás fürdőhelyet alakítanak ki (Forrás: obuda.hu)

Nyitókép: A Hello Wood által készített előzetes koncepciótervek, tehát nem végleges látványtervek a fauszodáról (Forrás: obuda.hu)

Forrás: obuda.hu