Az elmúlt hetekben nyitották meg a lakosság számára a Czetz János emlékparkot a Lékai bíboros téren. A fejlesztést egy 2015-ben lezajlott közösségi tervezés előzte meg, így az elkészült tervek a park használóinak – a környéken lakók, vagy például a Boldog Özséb templom látogatói – véleményét is tükrözik – írja az obuda.hu

A közös gondolkodás óta a park teljeskörű megújuláson esett át. A közlekedési útvonalak mentén egyedi mintával kirakott gyalogosösvényt alakítottak ki, amely mellé több, kényelmes utcabútor is került. A park jövőbeni tisztaságát hulladékgyűjtők biztosítják, és ivókút és kerékpártároló is várja a park látogatóit. A park árnyékos részein sakkasztalok is találhatóak a kerületi újság beszámolója szerint.

A terület már a beruházás előtt is gazdag faállománnyal rendelkezett, így csak azokat a példányokat kellett kivágni, amelyek kiszáradtak. Összesen hat juharfával gazdagodott a tér. A felújítást megelőzően szinte alig voltak cserjék a parban, mára viszont jelentősen bővült a növényállomány.

Számos évelő növény, köztük japán borbolya, hortenzia, többféle rózsa, illatos és piros gólyaorr, levendula, zsálya, árvalányhaj, közel 2500 tő növény díszíti a parkot. A Boldog Özséb plébániatemplomhoz közeli bejáratnál egy modern rózsalugas fogadja a park látogatóit.

A Czetz János-szobor terve (Forrás: obuda.hu)

A Kossuth Lajos legfiatalabb tábornokaként emlegetett Czetz János – akinek a nevét Csillaghegy egyik fontos utcája is viseli – egyedülálló pályaíve az erdélyi Gidófalvától nemzeti forradalmunkon át egészen Argentínáig vezet, ahol Juan Fernando Czetz néven a dél-amerikai ország hadseregének lett emblematikus figurája.

Nemzeti hősünk a  Buenos Aires-i Katonai Akadémia után Óbuda-Békásmegyeren kap szobrot, amely 2019 őszén érkezik a Lékai bíboros térre. A lovasszobrot Vivianne Duchini argentin szobrászművész készíti el.

Nyitókép: A Czetz János emlékpark Óbudán (Forrás: obuda.hu)