Augusztus 14-én reggel 7-kor elkezdték bontani az ifj. Vastagh György által készített, az 1900-as párizsi világkiállításon díjat nyert Lovát fékező csikós szobrát körülvevő állványzatot az újraépített volt Királyi Lovarda előtt. A Csányi Szabolcs restaurátor vezetésével felújított alkotást július 10-én szállították a Várba a restaurátorműhelyből, de ekkor körbeállványozták, hogy a helyszínen el tudják végzeni rajta a még szükséges munkálatokat.

A szobrot ugyan már a megérkezésekor a talapzatára emelték, de ekkor még több darabban volt. Itt a helyszínen építették össze a ló testét a fejével. Mára az utolsó simítások is befejeződtek, így lebontották a műalkotás körül korábban épített állványzatot.

Ifj. Vastagh György alkotása díjat nyert a párizsi világkiállításon 1900-ban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Így az immáron teljes szépségében megtekinthető szobor ezzel újra elfoglalta az őt megillető helyet a Lovarda előtt, pontosan ott, ahol eredetileg is állt. 

A II. világháborúban megsérült, majd később a Hunyadi-udvaron felállított szobor mostani felújítása két évbe telt, ezalatt letisztították, a vázát, megerősítették, és kijavították a rajta keletkezett sérüléseket. A restaurálásról részletes, exkluzív helyszíni riportot készített a PestBuda, amelyet ide kattintva olvashat el újra. 

Az állványzat lebontása után ma délelőtt a helyszínen készített szép képeket a pestbuda.hu fotográfusa, Both Balázs, a fotókon a Csikós-szobor és a Lovarda is megcsodálható.

A restaurált szobrot az eredeti helyén, az újraépített Lovarda előtt állították fel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A budai Vár területén átfogó felújítási program zajlik. A Nemzeti Hauszmann Program keretében a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezésében újraépítették a Csikós-udvarban a világháborúban megsérült és lebontott Királyi Lovardát, valamint a főőrségi épületet és Stöckl-lépcsőt, a munkálatok már a végéhez közelednek.

A műalkotáson kijavították a világháborús sérüléseket is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Csikós-szobor és a Lovarda 1915-ben (Fotó: Fortepan)

Nyitókép: A kicsomagolt Csikós-szobor a Várban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)