A VI. és VII. kerület határán elhelyezkedő forgalmas Lövölde tér megszépítése nyáron kezdődött, augusztus 29-én adták át a megújult játszóteret. Új játszóeszközök, trambulin, hinták, színes mászókák, csúszda is helyet kaptak, a sérülések elkerülése érdekében a játszóteret biztonságos gumiszőnyeg borítja.

 Megszépült a park, és a újjászületett a játszótér a Lövölde téren (Fotó: pestbuda.hu)

A VI. kerületi képviselő-testület februárban döntött a környéken élők által kedvelt és látogatott Lövölde téri játszótér felújításáról, ahol a játszóeszközök mellett a burkolat és a cserjeállomány is megújításra szorult, így teljes térrendezés valósult meg. A környezetrendezésről társadalmi egyeztetést is kezdeményezett a kerület vezetése, az itt élők javaslatait beépítették a tervbe – írja a terezvaros.hu.

Az utca felé eső részre balkáni babérmeggyet, a játszótér bejárata felőli oldalra pedig ráncoslevelű bangitát ültettek. Az utóbbi növény sokkal terebélyesebbre nő, mint a tűztövis, jól viseli a napot és az árnyékot is, és nem szúrós.

A játszótér egyik végében térkővel burkolt pihenőrészt találunk padokkal, sakkasztallal, bokrokkal.  Egy ivókút is helyet kapott, valamint hulladéktárolók és kerékpártárolók is. Kényelmes padok állnak a fák törzse körül és a kerítés mellett.

Kényelmes padokat is kihelyeztek (Fotó: pestbuda.hu)

A kisebb és nagyobb fák törzse köré egyedi tervezésű padok kerültek (Fotó: pestbuda.hu)

A hangulatos téren a kisebbek és a nagyobb gyerekek is tudnak játszani, és azok is találnak egy csendes padot, aki pihenésre vágynak.

A színes, egyedi gumiburkolat mintája a céllövölde köreire emlékeztet (Fotó: pestbuda.hu)

A terület névadásának történetét is figyelembe vették a tervezésnél: a múltat idézi a tér gumiburkolatának egyedi mintája, ami a céltábla köreire emlékeztet, valamint a kerítés egy szakaszán a színes műanyag labdákból kialakított „lövőfal”.

A tér elnevezésére utal a színes műanyag labdákból kialakított „lövőfal” a Király utcai oldalon (Fotó: pestbuda.hu)

A XVIII. században a városok biztonságát a polgárok őrizték, a céhek mestereit rendeletben kötelezte az uralkodó, hogy lövészetre járjanak. A mai Lövölde tér északi részén állt egykor a pesti „lövőház” egyik épülete, amelyet Zambelli András tervezett.

A Lövölde tér és a Városligeti fasor 1900-ban (Forrás: Fortepan)

A klasszicista stílusú lövöldéhez két épületegyüttes tartozott: az egyikben vendéglők, éttermek és kiszolgálóhelyiségek, a másikban pedig az előcsarnokok és a lövészmester lakása volt, a lövőház parkjába pedig díszes kapun át lehetett bejutni. 1874-ben az itt működő lövöldéről nevezték el a teret Lövölde térnek.

Nyitókép: A megújult Lövölde tér (Fotó: pestbuda.hu)