Rákosmente Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő együttműködésének köszönhetően jelentős közjóléti fejlesztés történt a XVII. kerületben. A Helikopter lakópark melletti erdős területen futókört, tájfutópályát, tanösvényt és két új tisztást is létesítettek a Parkerdő szakemberei. A lakossági igényeknek megfelelően megújult városi erdőterületet kedden adták át – írja a parkerdo.hu.

Az úgynevezett Keresztúri-erdő megújításánál a lakosság turisztikai, sport- és rekreációs igényeit, vagyis a közjóléti igényeket tartották szem előtt. A területen ennek megfelelően kialakítottak egy 4,2 kilométeres futókört, egy állandó pontos tájékozódásifutó-pályát, amelyen a rögzített ellenőrzőpontokat érintve kell végig haladni, valamint egy, szintén az erdei sportolást lehetővé tevő szabadtéri edzőparkot. Az út elején a bemelegítéshez, valamint a nyújtáshoz, erősítéshez jól használható szabadtéri kondieszközök is kihelyezésre kerültek.

A tisztások mellé tűzrakóhelyek épültek padokkal, asztalokkal (Fotó: parkerdo.hu)

Az erdőben e mellett egy 15 állomásból álló interaktív tanösvényt is létrehoztak, melynek 3 állomása az 1944-ben kiépített Attila védelmi vonalaknak állít emléket – mely fővárosi viszonylatban is egyedülálló. Különlegessége abban rejlik, hogy az erdőben több helyen fellelhetők a védelmi vonal maradványai, valamint igen heves hadi tevékenységek keretében itt, a helyszínen törték át a szovjet csapatok Budapest védelmi vonalát.

A tanösvény hiánypótló ismeretek átadásával elősegíti, hogy az idelátogatók megismerkedhessenek közvetlen környezetük élővilágával és történelmi múltjával, valamint kegyeleti helyként emléket állít a védelmi vonal II. világháborús hősi halottainak.

A tanösvény többi 12 állomása az erdő és a mellette lévő Új köztemető élővilágát, Pest XVIII.-XX. századi határköveit és a szomszédos 301-es parcellát, az 1956-os forradalom utáni megtorlás áldozatainak nyughelyét mutatják be. Érdekességük, hogy a rajtuk lévő QR-kódok leolvasásával hang- és videóinformációk segítik a tájékozódást.

A tanösvény 12 állomása többek között az erdő és a mellette lévő Új köztemető élővilágát mutatja be (Fotó: parkerdo.hu)

A közel 30 millió forintos közjóléti fejlesztés részeként két tisztást alakítottak ki a Pilisi Parkerdő tervei alapján. A tisztások mellé tűzrakó helyek épültek, padokat, asztalokat és esőbeállókat helyeztek el, a tisztásokra információs táblákat állítottak.

A fejlesztés része volt a megújított erdőterülethez tartozó parkoló kialakítása is. A Parkerdő kezelésében lévő városi erdő környezeti célokat is szolgál, hiszen csökkenti a klímaváltozás káros hatásait, megszűri a levegő szállópor tartalmát és védelmet nyújt a zajszennyezés ellen.

Az erdős területen futókört és tájfutópályát is kialakítottak (Fotó: rakosmente.hu)

A felújított terület átadóján Horváth Tamás, a XVII. kerület alpolgármestere elmondta, olyan erdei közösségi teret szerettek volna kialakítani, ahol a családok, barátok kikapcsolódhatnak, akár bográcsozás, szalonnasütés vagy sportolás közben.

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője arról beszélt, a parkerdei fejlesztések leginkább a helyi lakosságot szolgálják, különösen a fővárosban, ahol a Budapesti Erdészet és a kerületek együttműködésében már számos ilyen beruházás valósult meg.

Forrás: parkerdo.hu

Nyitókép: Megújult a Keresztúri-erdő (Fotó: parkerdo.hu)