A budavári Nagyboldogasszony-templom történetén keresztül nyomon követhetőek a magyar történelem és a kultúra változásai. A XVIII. századi román stílusú, háromhajós bazilikát Nagy Lajos uralkodása alatt gótikus csarnoktemplommá építették át, Hunyadi Mátyás pedig gótikus harangtoronnyal gazdagította az épületet.

A 150 éves török uralom alatt súlyos károkat szenvedett a koronázótemplom, amelyet aztán a XVIII. század elején a jezsuita rend barokk stílusban újított fel.

A XIX. század utolsó évtizedeiben Schulek Frigyes irányításával újabb átépítésre került sor: a templom neogótikus jelleget kapott szecessziós belső díszítéssel. Az átépítés során Mátyás harangtornya is megújult.

Amint a filmhíradóból is kiderül, az átépített torony kőanyaga nem volt időtálló: pár évtizeddel később, az 1930-as évekre a kőfaragványok letöredeztek, rossz állapotba kerültek. A balesetveszélyes helyzet újabb felújítást igényelt. A renoválási munkákat Schulek Frigyes fia, Schulek János építészmérnök vezette: az újjáépült toronysüveg két és fél évi munka után, 1935-ben készült el.

Forrás: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=1577