Műemlék házak szépültek meg a budai Várban

2019. szeptember 19. 15:00

A budai Vár egyedülálló hangulatának megőrzése érdekében felújítják az itt található műemlék házakat. Idén eddig 16 műemlék ház szépült meg, további 5 lakóház felújítása folyamatban van.

Újabb 11 műemlék lakóépület újult meg a budai Várban – írják a Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán. Fontos cél a budai Vár egyedülálló hangulatának megőrzése, ezért a műemlék házak felújítására, az épületek fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet a Budavári Önkormányzat.

Idén eddig 16 vári műemlék épület szépült meg, további 5 lakóház felújítása folyamatban van. Megújulnak a tetők, a homlokzatok és a belső terek is. Fontosnak tartják az épületek megszépítését, hogy a budai Vár megőrizze egyedülálló hangulatát.

Ebben az évben összesen 950 millió forintot költött erre a célra az önkormányzat. A hamarosan lezáruló önkormányzati ciklusban pedig 70 vári ház újult meg, összesen 2,5 milliárd forint értékben. A házakat őszi ajtódísszel jelölte meg Nagy Gábor Tamás polgármester és Vas Hunor, a GAMESZ igazgatója.

Az alábbi épületeket újították fel: Bécsi kapu tér 8. (udvari homlokzat), Fortuna utca 6. (tető és utcai homlokzat), Országház utca 11. (kapualj és udvari homlokzat), Országház utca 23. (tető) Úri utca 42. (tető és utcai homlokzat), Úri utca 32. (utcai homlokzat felújítása, utcai nyílászárók teljes cseréje), Úri utca 24. (tető és utcai homlokzat), Úri utca 22. (udvari homlokzat), Úri utca 20. (tető), Dísz tér 13. (udvari homlokzat és kapualj), Dísz tér 7. (utcai és udvari homlokzat)

Képgaléria:

A belső tereket is felújították (Fotó: Budavári Önkormányzat)

Úri utca 24. (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

 

Országház uta 23. (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

Különleges hangulat fogadja a betérőt (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

Úri utca 32. (Fotó: Budavári Önkormányzat)

Úri utca 22. (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

A lépcsőház is újjászületett (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

A belső udvarokat is rendbe hozták (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

Fortuna utca 6. (Fotó: Budavári Önkormányzat)

 

Dísz tér 7. A felújított házakat őszi ajtódísszel jelölték meg (Fotó: Budavári Önkormányzat)

Forrás: Budavári Önkormányzat

 

Nyitókép: A felújított Fortuna utca 6. szám alatti épület (Fotó: Budavári Önkormányzat)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó