Különlegesen értékes helyen, Buda központjában, az Alkotás utca, Királyhágó utca sarkán értékesített a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy kivételes adottságú ingatlant, egy 25 982 négyzetméteres telket a rajta lévő épületekkel: az egykori tiszti kórházat.

Kikiáltási áron

A nyilvános liciten győztes új tulajdonosjelölt (akinek nevét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra) valamivel több mint 4 milliárd forintot fizet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek az ingatlanért. Az ingatlan a kikiáltási áron kelt el, tehát senki nem licitált rá a meghirdetett árra.  

Az 1939-ben készült főépület ötemeletes, vasbeton szerkezetű, lapos tetős építmény (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az ügylet ugyan kedden este lezárult, de hivatalosan eredményt csak a törvény által megszabott fellebbezési határidő letelte után hirdetnek, ezt követően 15 nap áll rendelkezésre a szerződés megkötésére. A vevőnek a valamivel több mint 3 milliárd forintot a szerződéskötést követő 30 napon belül egy összegben kell átutalnia, tekintettel arra, hogy 1 milliárd forintot már befizetett árverési biztosítékként a licitálásra való jelentkezéskor.

A nyertesről tudni lehet, hogy az a jelenlegi bérlő, a Budai Egészségközpont Kft. tulajdonosa. A kft. működteti az Országos Gerincgyógyászati Központot a Királyhágó utcai épületben; utóbbi vezetője, Varga Péter Pál kórházigazgató egy rádióinterjúban azt közölte, hogy régóta tervezik az épület megvásárlását, és indultak is az árverésen, és ha megnyerik, új kórházépületet fognak építeni, mert a régit kinőtték.

Kinőtte a régi épületet az Országos Gerincgyógyászati Központ  (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az ingatlan a tulajdoni lap szerint 1865-től volt állami tulajdonban, és 1958-ban jegyezték be vagyonkezelőnek a Honvédelmi Minisztériumot. A XII. kerületi önkormányzatnak ugyan 2008-tól elővásárlási joga van, de nem valószínű, hogy élni kíván vele, ezenkívül az ingatlant (az ELMÜ vezetékjogán túl) semmiféle egyéb kötelezettség nem terheli.

A vagyonkezelő Honvédelmi Minisztérium 2007-ben kötött bérleti szerződést a Budai Egészségközpont Kft.-vel, amely az Országos Gerincgyógyászati Központ nevében vette bérbe az ingatlant. Honlapjukon azt közlik, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

A bérleti szerződésben leszögezték, hogy a bérlő olyan speciális egészségügyi szolgáltató, amely gazdasági társaságként működik ugyan, azonban közfinanszírozott egészségügyi ellátást – ennek keretében fekvőbeteg-ellátást is – végez. A szerződést eredetileg határozatlan időre kötötték, de 2009 decemberében ezt a pontot 2025. január 31-re módosították. A havi bérleti díjat 1,5 millió forintban állapították meg, majd a 2009-es módosításkor vették bele, hogy a bérleti díj az éves fogyasztói árindex alakulásának megfelelően évente emelkedik.

A bérleti szerződés 2025-ig szólt volna, 1,5 millió forint volt a havi bérleti díj (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A 2019. február 7-től a hatályos módosításba belekerült többek között, hogy a bérlő a Magyar Honvédség állományába tartozók, illetve nyugellátásba került személyek és közeli hozzátartozóik részére is hozzáférhetővé teszi a szakellátás igénybevételét.

Lapostető és vasbeton

Az árverési hirdetményben közzétett helyszínrajzon is látható, hogy a hatalmas telken több épület is található. A Királyhágó utcai főépületen kívül a telken még egy nagyobb alapterületű építmény terül el, ezenkívül vendégház és műhelyek, kertészeti épület, garázs a mentőknek és portaépület (amelyben az elektromos kapcsolótér és az aggregátor is található).

Az 1939-ben készült főépület (amelyet 1976-ban és 1986-ban is átalakítottak) ötemeletes, a földszint alatt alagsor, az alatt pince is található. A vasbeton szerkezetű, lapos tetős építmény 8751 négyzetméteres. Ehhez építettek hozzá, az épületre merőlegesen az 1970-es évek közepén szintén vasbetonból egy 2916 négyzetméteres kétemeletes toldalékot (amelynek ugyancsak van alagsora, az alatt pedig pincéje).

Szintén az 1930-as években épült a telek északnyugati sarkában egy 1817 négyzetméteres, kétemeletes, lapos tetős téglaépület (alagsor és pince nélkül).  Az 1960-as években épült a 430 négyzetméteres földszintes, lapos tetős épület, amely a portának is helyet ad, de itt található az elektromos kapcsolótér és az aggregátorok. Szintén az 1960-as években húzták fel a 147 négyzetméteres garázsépületet, amely a mentők számára készült.

Az egykori krisztinavárosi katonai kórház 1872-ben készült gyönyörű épülete, amely az Alkotás utcára nyílt, megsemmisült a II. világháborúban, az intézményhez tartozó Királyhágó utca felőli, 1939-ben épült modern épület viszont megmenekült (az illusztráció a Vasárnapi Ujság 1872. augusztus 18-i számában jelent meg)

Található még a telken egy 141 négyzetméteres, 1960-as években téglából épült vendégház, ez az épület a műhelyeknek is helyet ad. Készült az 1960-as években egy 63 négyzetméteres kertészeti épület is. Az összes épület együttesen 14 267 négyzetmétert tesz ki.

Az árverési hirdetményben is szerepelt, hogy a telek beépíthető. Az ingatlan a K-Eü-XII/4 jelű építési övezetbe tartozik, ez azt jelenti, hogy 15 százalékos a telek legnagyobb megengedett beépíthetősége, a terepszint alatt pedig 40 százalékos beépítettség engedélyezett. Az előírások szerint a zöld területnek legalább 60 százalékot kell kitenniük, a telekre tervezett épület pedig legfeljebb 15 méter magas lehet.

Védendő értékek

Az árverési felhívásban is szerepelt, hogy az ingatlan kertjében található mészkő díszkút, Szabó István alkotása nem része a meghirdetett vagyonelemnek. Az is szerepel benne, hogy az „egykori Cs. és Kir. Helyőrségi Kórház melléképülete” felépítményt helyi védelemre javasolja Budapest XII. kerület Hegyvidék Elővédelmi jegyzéke.

Mindemellett a telken olyan fák és fasorok találhatók, amelyek a Hegyvidéki Önkormányzat rendelete szerint védendők és megtartandók. A terület a Miniszterelnökség örökségvédelmi nyilvántartása szerint védett régészeti lelőhely.

Nyitókép: A Királyhágó utca 13. szám alatti kórházépület (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)