A több mint 120 éves pesti vásárcsarnok műemlék épülete korhű arculatot kapott a felújítás során. Korábban beszámoltunk róla, hogy idén elkezdődött a VI. kerületi Hunyadi téri vásárcsarnok felújításának harmadik üteme, a homlokzat műemléki rekonstrukciója. Ebben a szakaszban történt többek között a fa nyílászárók cseréje, a díszes felületek restaurálása és a kőfelületek megtisztítása is.

Bejárat a Hunyadi téri oldalon (Fotó: pestbuda.hu)

Az Eötvös utca felőli homlokzat, a „fő kijárás” felirattal (Fotó: pestbuda.hu)

A Szófia utcai sarok homlokzata is megszépült (Fotó: pestbuda.hu)

A műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve restaurálták a díszes homlokzati felületeket, a domborműves szobrászati díszeket, a fém nyílászárókat és kovácsoltvas elemeket, a mészkő anyagú elemeket, és 8 darab oroszlánfejes díszítéses díszburkolatot az ereszszegélyeken.

Kovácsoltvas lámpa, felette a sertésfejdíszítés a főbejárat mellett (Fotó: pestbuda.hu)

A külső homlokzat díszei közül a falpilléreken újra láthatóak az ökör-, sertés- és tehénfejet ábrázoló kőfaragványok. A félköríves ablakok zárókövei szatírfejet ábrázolnak.

Az ökör- és a sertésfejet ábrázoló kőfaragványok több helyen láthatóak a homlokzaton (Fotó: pestbuda.hu)

A homlokzati felújítás részeként a tervek szerint új lámpatesteket és több LED-szalagot is beszereltek, ezenkívül új homlokzati díszvilágítást is építettek. A beruházás keretében felújították a fa nyílászárókat, több mint 1700 négyzetméternyi tégla- és kőfelületet tisztítottak meg.

A vásárcsarnok a felújítás előtt (Fotó: Wikipédia)

A Hunyadi téri vásárcsarnok 1897-ben épült Czigler Győző tervei alapján. Stílusát tekintve hasonlít a vele szinte egy időben épült másik négy vásárcsarnokhoz (Fővám tér, Rákóczi tér, Klauzál tér és Hold utca). A csarnoktér háromhajós, bazilikális elrendezésű. A tetőszerkezet acéltartói ellipszis ívűek, szegecseltek.

A Hunyadi téri vásárcsarnok 1897-ben (Fotó: FSZEK Budapest-képarchívum)

A VI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete 2015 decemberében döntött a Hunyadi téri vásárcsarnok felújításáról. Az első két ütem munkálatai (fejépületek belső terének eredeti alaprajz szerinti helyreállítása, zárófödém megerősítése, cseréje, szigetelése, valamint a fejépületek tetőhéjazatának műemléki igényességű újjáépítése) idén január végén befejeződtek.

A harmadik ütem megvalósítása mellett elkezdődött a felújítás befejező, negyedik ütemének, a pinceszint és a belső tér rekonstrukciójának előkészítése is.

Nyitókép: A Hunyadi téri vásárcsarnok megújult homlokzata (Fotó: pestbuda.hu)