A környéken élők bevonásával, a szülők és gyerekek igényeinek megfelelően újult meg a Pethényi úti játszótér – jelentette be Pokorni Zoltán, a városrész jelenlegi vezetője szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón – írja az MTI.

A polgármester hangsúlyozta, a játszótér közelében élők alaposan átrajzolták az eredeti terveket, a felújításban minden úgy alakult, ahogy ők szerették volna. Példaként említette, hogy a helyiek kívánságára megmentették a régi játékokat, amelyeket felújítás után újra kihelyeztek.

Szintén a szülők kéréséhez igazodva mindössze egy hétre zárt be a játszótér a felújítás alatt, a fennmaradó időben pedig mindig volt olyan része, amelyet használhattak a gyerekek – fejtette ki Pokorni Zoltán.

A Pethényi úti játszótér háromszáz négyzetméterrel bővült, a meglévő játékokat újabbakkal egészítették ki (Fotó: hegyvidek.hu)

A Pethényi úti játszótér háromszáz négyzetméterrel bővült, a meglévő játékokat újabbakkal egészítették ki. Új, dombra helyezett mászóvár épült csúszdával és alagúttal, nagy mászóhálót telepítettek, továbbá egyensúlyozó krokodillal és hintahálóval is gazdagodott a játékpark. Mezítlábas ösvény is készült.

Újdonság a járdaként is funkcionáló, KRESZ-táblákkal és felfestésekkel ellátott kismotoros pálya, ahol a szabályos közlekedés alapjait sajátíthatják el a gyerekek.

A környéken élők fontos szempontja volt, hogy minél több igazi zöldfelület maradjon, és az eséscsillapító burkolatok is természetes anyagokból készüljenek, a játékok köré ezért nagyrész mulcs és homok került, csak indokolt esetekben, néhány helyen alakítottak ki öntött gumiburkolatot. A játszótér a kis-sváb-hegyi természetvédelmi terület mellett található, megőrizte természetközeli karakterét.

A burkolatok természetes anyagokból készültek, a játékok köré ezért nagyrész mulcs és homok került (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A nyári napsütés ellen két, nagyméretű napvitorla biztosít védelmet, míg az esti megvilágításról három napelemes lámpa gondoskodik. Megújultak a padok, asztalok, a rönkszegélyekre ülőkéket szereltek, a bejáratokhoz pedig gyermekbicikli-tárolót helyeztek.

A kerületvezető közölte, a jelenlegi önkormányzati ciklusban a városrészben található 27 játszótér felét tudták felújítani. A terület megújítását társadalmi konzultáció előzte meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: A környéken élők bevonásával megújult Pethényi úti játszótér a XII. kerületben (Fotó: MTI/Soós Lajos)