Felfüggesztik a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban – döntött a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a keddi alakuló ülésén – írja az MTI. Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát.

A közgyűlés 24 igennel, 2 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a főpolgármesternek a szobor elhelyezésére vonatkozó kezdeményezését. Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet.

172287_szentitsvanterv1_masolat.jpg (772×386)

A Szent István-szobor terve (Forrás: Fővárosi Közgyűlés)

Karácsony Gergely az előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek azzal a kéréssel fordultak hozzá, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, nem támogatja, hogy a még el nem kezdett beruházások megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a keddi kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

A Városliget látványterve (Fotó: Városliget Zrt.)

A főpolgármester javaslatát 17 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A testület határozatban mondta ki, hogy nem ért egyet azon beruházások megvalósításával a Liget Budapest Projekt keretében, amelyek kivitelezése érdemben még nem kezdődött el. Ezek tervezett helyén zöldfelület kialakítását várja.

A közgyűlés felhatalmazta a főpolgármestert, hogy a döntések érvényesítése érdekében tárgyaljon a kormánnyal, és felkérte, készíttesse elő és terjessze a testület elé a Városliget történeti kertté nyilvánításának kezdeményezését. A főpolgármester javaslatára a közgyűlés határozott arról, hogy induljon társadalmi egyeztetés egy új Városligeti Építési Szabályzat koncepciójáról.

Forrás: MTI

Nyitókép: Építkezés a Városligetben (Fotó: Városliget Zrt.)