A Szent István-szobor felállítását felfüggesztették, nem épül új Nemzeti Galéria a Városligetben

2019. november 5. 19:30

Az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén döntöttek a Szent István-szobor felállításának elhalasztásáról. A Városligetben a még el nem kezdett beruházások megvalósulását nem támogatja a közgyűlés, így nem ért egyet az új Nemzeti Galéria megépítésével sem. Ezek helyén park kialakítását tervezik.

Felfüggesztik a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban – döntött a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a keddi alakuló ülésén – írja az MTI. Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát.

A közgyűlés 24 igennel, 2 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a főpolgármesternek a szobor elhelyezésére vonatkozó kezdeményezését. Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet.

172287_szentitsvanterv1_masolat.jpg (772×386)

A Szent István-szobor terve (Forrás: Fővárosi Közgyűlés)

Karácsony Gergely az előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek azzal a kéréssel fordultak hozzá, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, nem támogatja, hogy a még el nem kezdett beruházások megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a keddi kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

A Városliget látványterve (Fotó: Városliget Zrt.)

A főpolgármester javaslatát 17 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A testület határozatban mondta ki, hogy nem ért egyet azon beruházások megvalósításával a Liget Budapest Projekt keretében, amelyek kivitelezése érdemben még nem kezdődött el. Ezek tervezett helyén zöldfelület kialakítását várja.

A közgyűlés felhatalmazta a főpolgármestert, hogy a döntések érvényesítése érdekében tárgyaljon a kormánnyal, és felkérte, készíttesse elő és terjessze a testület elé a Városliget történeti kertté nyilvánításának kezdeményezését. A főpolgármester javaslatára a közgyűlés határozott arról, hogy induljon társadalmi egyeztetés egy új Városligeti Építési Szabályzat koncepciójáról.

Forrás: MTI

Nyitókép: Építkezés a Városligetben (Fotó: Városliget Zrt.)

Összesen 7 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Fővárosi Közgyűlés alakuló szimbolikus ülése rögtön elutasítással kezdődött.
Gratulálok!
Csak így tovább és visszatér a 20 éves Demszky korszak, ami Budapest lerobbanását és végletes lemaradását eredményezte.


A Nemzeti Galéria maradjon a Várban, ott vannak a külföldiek, megnézik a kiállítást, a magyar festészetet. A Ligetben már van kettő képtár amelyik keretbe foglalja a Hősök terét, ennyi ott elég. A többi múzeum sem való a Ligetbe. Én pl. a Néprajzi Múzeumot vidékre vinném ahová a turisták a magyar vidéket mennek megnézni.


A várban a Nemzeti Galéria nagyon rossz helyen van. A 60-as években szoc. reál stílusban átalakított, díszeitől megfosztott palota nem képtárnak való.
Vissza kell állítani a Hauszman féle díszes épületet kívül, belül. A turisták özönlenének a reprezentatív épület meglátogatására, úgy mint Bécsben a Burg, Madridban, vagy Stockholmban a Királyi Palota.
A Galériának meg új, méltó épületet kell emelni.

Válaszok:
Sándor | 2019. november 19. 18:20

Sziasztok téleg végleges döntés nem épül tovább milesz sok pénzel el kezdet munkákal elég csunya látvány marad liget néztem jártam ara

Válaszok:
Sándor | 2019. november 19. 18:33

Sajnos a belső részt úgy átépítették, hogy a födémek is alacsonyabb mennyezetet adnak. A Széchenyi Könyvtár pedig 100% átépített belsővel már helyreállíthatatlan lett.
Az is kérdés célszerű-e mindent a Várba vinni. Miért is bombázták szét a Várat? Nem a pincékben lévő németek miatt. A kormény székhelye miatt. A térképen ott volt: Magyar Kir. Honvédelmi Minisztérium. Nos az kapta a legtöbb bombát, földig rombolták..

Válaszok:
Sándor | 2019. november 19. 18:34

A Ligetet helyre lehet hozni egy csodás Park lehet a helyén. A sok gödröt majd betemetik. A Várat elfuserálták. Szándékosan romboltak, födémeket építettek át.
https://www.youtube.com/watch?..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó