Leleplezték a 2017-ben elhunyt Mőcsényi Mihály professzor szobrát november 8-án a Szent István Egyetem szoborparkjában, a Budai Arborétumban – írja az ujbuda.hu. László Imre polgármester megemlékezett a tájépítészeti Nobel-díjként ismert Sir Geoffrey Jellicoe-díjjal, valamint Kossuth- és Széchenyi-díjjal is kitüntetett, a Feneketlen-tó körüli parkot is tervező újbudai tudósról.

Mőcsényi Mihály (1919-2017) idén lett volna százéves, kertészmérnök, tájépítész, egyetemi tanár, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozója, az önálló Tájépítészeti Kar létrehozója, 1991 és 1993 között a Kertészeti Egyetem rektora volt.

Leleplezték Mőcsényi Mihály professzor szobrát a Szent István Egyetem szoborparkjában (Fotó: ujbuda.hu)

A bronzból készült alkotást Füleki Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára leplezte le az egyetem rektorával, Palkovics Lászlóval közösen. A szoboravatáson részt vettek a régi pályatársak, tanítványok, rokonok, az egyetem vezetői, oktatói, hallgatói, valamint a Vitézi Rend tagjai.

Füleki Zsolt méltatta a tájépítész professzort, aki mindig megújuló nyitottsággal, élete végéig szívta magába a korszellem által sugárzott áramlatokat, rendíthetetlen céltudatossággal valósította meg az elképzeléseit, váltotta valóra vízióit, amelyek helyessége később beigazolódott.

László Imre polgármester kiemelte, hogy Mőcsényi Mihály munkásságának meghatározó szerepe volt Újbuda arculatának kialakításában. – Az idő megőrzi az ő szellemiségét, életművét, ahogy Újbuda kerülete is – mondta a szoboravatón.

A neves tájépítészről Dinyés László szobrászművész készített szobrot 2005-ben, ennek másolatát helyzeték el a parkban (Fotó: ujbuda.hu)

Palkovics László rektor felidézte személyes emlékeit tanáráról, kollégájáról, beszámolt életéről, szakmai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről. – Oktatása párbeszédeken, együttgondolkodáson alapult, a foglalkozások végén, nemcsak a diákok tanultak tőle, hanem ő is hallgatóitól. A legnagyobb elismerés számára, diákjainak tiszteletteljes szeretete volt – fogalmazott a Szent István Egyetem rektora.

Dinyés László szobrászművész, még 2005-ben készített szobrot a neves tájépítészről, amelyet a családnak ajándékozott, ennek másolata került most – az alkotó özvegyének segítségével – az egyetem Ménesi úti szoborparkjába.

A Budai Arborétum (Fotó: turizmus.ujbuda.hu)

A Szent István Egyetem Nemzetközi tudományos konferenciát rendez december 2-án, amelyen nemzetközi és hazai előadók elemzik és értékelik a tájépítészet tudományterületének és gyakorlatának fejlődését, tisztelegve Mőcsényi professzor közel nyolc évtizedes alkotói, tervezői, diszciplína-fejlesztői és tudományszervezői tevékenysége előtt.

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: Mőcsényi Mihály professzor szobra (Fotó: ujbuda.hu)