Az október végén kezdődött és a múlt hét végén zárult szavazást mindvégig nagy érdeklődés övezte; a megadott határidőig összesen 5014 érvényes szavazat érkezett – írja az MTI. Szavazatok érkeztek az egyesület tagjaitól, a kárpát-medencei erdész szakemberektől, valamint a szakmán kívüli természetszerető érdeklődőktől. 

A tatár juhar 2131 szavazattal nyerte el Az év fája címet, a második helyen 1472 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea), a harmadik helyen 1411 szavazattal a rezgő nyár (Populus tremula) végzett.

A tatár juhar nyerte el Az év fája címet (Forrás: oee.hu)

A tatár juhar a honfoglaló magyarok útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Az alföldi területeken erőteljesen visszaszorult, de a hegy- és dombvidékeken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

Az év fája szavazást az Országos Erdészeti Egyesület idén már hetedik alkalommal hirdette meg. Szavazni Az év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül lehetett. A szavazással az Országos Erdészeti Egyesület a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

Forrás: MTI

Nyitókép: Tatár juhar (Acer tataricum) (Forrás: oee.hu)