Egy felmérés szerint a budapestiek kétharmada támogatja a Városliget fejlesztését

2019. december 13. 16:00

Amennyiben a konkrét tervekkel tisztában vannak, a budapestiek 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet egy új közvélemény-kutatás szerint. Az adatokat személyes interjúk során rögzítették, ahol a megkérdezettek a tervek megismerése után alkothattak véleményt.

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet, 75 százalékuk szerint a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát – derült Inspira Research Group által készített reprezentatív felmérésből, amelynek eredményeiről beszámol az MTI.

A cég a Városliget Zrt. megbízásából készítette a közvélemény-kutatást a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projektről. A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán, ahol a megkérdezettek a projekt terveinek megismerése után alkothattak véleményt.

A felmérés szerint a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.

A megkérdezettek 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe úgy, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontottak vagy parkolók helyén építik fel. A válaszadók 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják a projekt keretében felépítendő új épületek.

Az Új Nemzeti Galérialátványterve (Forrás: Városliget Zrt.)

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új épületek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria, amely a fővárosiak 81 és 72 százalékának nyerte el a tetszését. Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középkorúak, a belvárosiak és a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek.

A válaszadók 72 százaléka szerint a Liget Budapest Projektben tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene. A megkérdezettek 75 százaléka szerint a megújított zöldterületekkel, az új játszóterekkel, valamint az új kulturális intézményekkel kiegészülő Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja.

Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere a kutatás módszertanáról és a mintavételről elmondta, hogy a kérdezőbiztosok laptoppal 1000 főt kérdeztek meg személyesen. A válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd több szempont szerint a Liget Projekt egészét értékelték. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot.

Rózsakert a Városligetben (Fotó: Városliget Zrt.)

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az MTI-nek azt hangsúlyozta: „a kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását”.

Emlékeztetett arra: a projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül - a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével - a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve ott lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

„A Liget Budapest Projekt keretében megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, s a már eddig átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, mely alapján a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését” – fogalmazott Baán László.

A Magyar Innováció Házánal látványterve (Forrás: Városliget Zrt.)

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, amely a budapestiek egyöntetű véleménye alapján nemcsak a Városligetre lesz pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd.

„A közvélemény-kutatás eredménye jelzi, hogy a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel az a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással, belsejében pedig tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények” – mondta a vezérigazgató.

Gyorgyevics Benedek hozzátette: ezért újítják meg a Liget karakterét adó épületeket – a Szépművészeti Múzeumot , a Millennium Házát – és emellett lepusztult és már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehoznak, amelyekben olyan fontos nemzeti gyűjtemények kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Városliget terevezett fejlesztései (Forrás: Városliget Zrt.)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ne legyen világkiállítás, megtorpedózták az olimpiát, ne épüljön meg a Liget projekt...
NEM, NEM, NEM!
A nemekből nem lehet politikát építeni!


Ezek a ronda japán épületek NE épüljenek fel! A Ligetben van két múzeum a Hősök terén, ennyi elég. Legyen egy szép park, mint Londonban a St. James Park ahol egzotikus virágok, szépen nyírt bokrok, fák, mókusokkal és minden látható ami egy parkot varázslatossá tesz. Persze vannak parkőrök is. (Valamikor Budapesten is voltak, rend is volt a parkokban.)
Nos egy szép és ápolt PARK sokkal jobban vonzaná ide a turistákat, mint modernkedő múzeumok egymás hegyén-hátán.
Értem én.
Kell a Várban a hely a kormányzati negyednek, kirakják a múzeumokat. De könyörgöm, ne ide! Ne vegyék el Pest egyetlen központi helyen lévő közparkját. Osztják szét a múzeumokat. Az sem előírás, hogy pl. a Néprajzi Múzeumnak Budapesten kell lennie. Miért ne lehetne Kecskeméten?
EL A KEZEKKEL A LIGETTŐL!
PARKOT KÉRÜNK A VÁROS SZÍVÉBE!


Gyúrcsány kormányzati negyedet akart építeni, --- Orbán múzeumnegyedet épít, hogy a régi, csodálatos épületeket kormányzati negyedként használhassa.....
SIVÁRIZMUS stílusban 2022-re megépült az új Néprajzi Múzeum, és épül az új Nemzeti Galéria.
A politikusok hatalmi tébolyultsága következtében a világ legcsodálatosabb Néprajzi Múzeuma, és Nemzeti Galériája lett az új kormányzati negyed.
Az embereknek meg Néprajzi Múzeum és Nemzeti Galéria címén odalökik az esztétikai és kulturális fogyatékos, arctalan kortárs tárolódobozokat, amikből hiányzik a múlt megbecsülése, a környező épületek iránti alázat és a korábbi korok építészete iránti tisztelet.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó