A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm építésének befejezéséhez – közölte a létesítmény keddi sajtóbejárásán Persányi Miklós főigazgató – írja az MTI.

A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, eddig mintegy 28 milliárd forintot fordítottak rá – mondta el az állatkert vezetője. Tájékoztatása szerint a 2017 nyarán megkezdett beruházás első üteme várhatóan 2020 tavaszán lezárul, akkor kezdődhetnek a dekorációs és belsőépítészeti munkák, a növényesítés, az állatok és a berendezés beszerzése és elhelyezése, valamint a parképítés.

A közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.

A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Persányi Miklós hangsúlyozta: a beruházás költségeinek emelkedését több tényező együtt okozta, új területrészek állatkerthez csatolásával nőtt például a Pannon Park területe, módosult a műszaki tartalom, bekerültek a kerítésen kívüli területrendezési munkák, meghosszabbodott a beruházás időtartama, valamint a 3-4 évvel ezelőtti becsléshez képest nőtt bizonyos projektelemek ára is.

Mint hangsúlyozta, a biodómhoz hasonló épület eddig még soha nem készült Magyarországon. Olyan projektelemek költségeit is megismerték továbbá, amelyek korábban nem szerepeltek a becslésekben: elkészültek például a hullámvasút korszerűsítésének tervei.

A nagyközönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Pannon Park bemutató komplexuma mintegy öthektárnyi területen jön létre. Központi építménye, az úgynevezett Biodóm 1,7 hektárt foglal majd el. A központi építményhez csatlakoznak majd a Pannon Park szabadtéri kifutói.

Lesznek elefántok, törpecsimpánzok, orrszarvúak és trópusi medvék is, egyaránt tágas külső és belső férőhelyekkel. A belső bemutatóterek és „hálószobák” mindegyikét a Pannon Park központi építménye, a Biodóm átlátszó tetőszerkezete alatt alakítják ki. Ezt a belső teret lényegében egy fedett parkként kell elképzelni, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel.

A Biodóm látványterve, egy fedett park lesz sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Mindez azonban egy fényáteresztő héjazat alatt helyezkedik el, így a bemutatóhely szinte függetleníthető lesz a külső időjárástól. A látnivalókon végig vezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz. A közönség többek között fürdőző varánuszokban, lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrove mocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, sőt két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet majd. Természetesen az élőhelyek mindegyike számos állattal és növénnyel lesz benépesítve.

A tengeri élővilág iránt érdeklődők megnezhetik Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumát, amelynek leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz, több ezer hallal, cápák és ráják sokaságával.

Az MTI kérdésére a főigazgató elmondta, hogy a nemzetközi állatkerti példák alapján egy ilyen beruházás akkora pluszbevételt generál, ami fedezi majd a budapesti állatkert évi 1,5-2 milliárd forinttal megemelkedő üzemeltetési költségeit.

Persányi Miklós cáfolta a biodóm óriási energiaigényéről szóló híreket is, számításaik szerint ugyanis az 1,7 hektárnyi területen felépülő, fedett állat-és növénypark fogyasztása évi 10-12 ezer GWh lesz, ami egy kisebb bevásárlóközpont energiaigényével egyenlő.

Forrás: MTI

Nyitókép: Elkészült a Pannon Park teteje (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)