A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén az utóbb nemzeti himnuszunkká lett verse, a Hymnus kéziratát. A Himnusz megzenésített változata Erkel Ferenc legismertebb alkotása. A mű 1844 tavaszán született, s az elmúlt immár több mint másfél évszázadban a magyarság egyik jelképévé vált.

A magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta csak különleges alkalmakkor, így január 22-én, 9-től 16 óráig láthatók eredetiben ismét a nagyközönség számára az Országos Széchényi Könyvtárban. Ezen a napon a nemzeti könyvtár 50 %-os beiratkozási akcióval is várja látogatóit.

A Himusz kottája, Erkel Ferenc kézirata (Forrás: ofi.hu)

Követjük-e, követhető-e Ady, érthető-e a XX. század elejének költői megszólalásmódja? Klasszikus, modern és kortárs poézis eleven párbeszédére és találkozására kerül sor január 22-én a nemzeti könyvtárban. A Molnár Krisztina Rita író, költő, tanár által vezetett íróműhelyen az is kiderül, Ady Endre költészete inspirálja-e a fiatalokat. Rockenbauer Zoltán művészettörténész Ady párizsi tartózkodásáról tart előadást, Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 címmel pedig kamarakiállítással emlékezünk a költőre.

Ady ismeretlen váradi képe (Forrás: oszk.hu)

Ady kézirata is megtekinthető a kiállításon (Forrás: oszk.hu)

A tárlaton Ady-kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok és első megjelenések is előkerülnek. A kiállítás 2020. január 22-től március 20-ig látogatható.

A magyar kultúra napján mutatják be a „Valaki útravált…” ADY100 díszalbumot (OSZK–MMA), mellyel a kötet szerkesztői a 100 esztendeje elhunyt költőóriás előtt tisztelegnek. A kiadványhoz a nemzeti könyvtár mintegy 1200 tételt számláló Ady-hagyatékából válogattak, és egy eddig kevéssé vizsgált aspektusból – Ady valós, fizikai utazásai, úton levései, ugyanakkor belső kételyei, kiútkeresései kettőse felől – közelítettek az életműhöz. A kötet bemutatóját követően kerekasztal-beszélgetéssel várjuk a látogatókat.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület. Ars Librorum (VI. szint)

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Nyitókép: A Himnusz kézirata (Forrás: oszk.hu)