A nemzeti összetartozás emlékművének az elkészítésére vár ötletpályázatokat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK); a pályaművek benyújtásának határideje május 22. – írja az MTI.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett ötletpályázaton referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző képzőművészek és iparművészek indulhatnak – olvasható a MANK pályázati felhívásában.

A kiírás szerint az emlékmű egyaránt lehet a trianoni békediktátum mint a Magyarországot megcsonkító és szétszabdaló történelmi esemény allegorikus ábrázolása, de kapcsolódhat a magyarság nemzettudatának szimbólumvilágához, a történelmi Magyarország attribútumaihoz.

A térbeli kompozíció művészeti mondanivalójának a magyar nemzet egységének, erős nemzettudatának és fennmaradni akarásának üzenetét kell hordoznia. A pályázat olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri emlékmű létrehozására vonatkozik, amely módot ad a nemzeti összetartozás centenáriumára való méltó megemlékezésre.

Az emlékmű műfaja: térplasztika, építmény. Anyaga: márvány, üveg, bronz, nemesacél, kő vagy más tartós anyag. A mű felületén, nem zavaró helyen röviden megfogalmazott felirat helyezendő el a mű eszmei mondanivalójáról. 

Az emlékműnek Budapesten, az I. kerületi Szent György téren való létrehozáshoz építészmérnök vagy építőművész közreműködése szükséges, de a pályázó javasolhat olyan vidéki helyszínt is, ahol a művészeti mondanivaló topográfiai, történelmi kontextusba is helyezhető.

A pályaművek elbírálása három fordulóban zajlik. A pályázat első helyezettje 600 ezer, a második 500 ezer, a harmadik 400 ezer forintos díjazásban részesül. Az eredményről szeptember 15-ig értesíti a pályázókat a MANK.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Kárpát-medence térképe