A járványügyi helyzethez kapcsolódóan Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton ideiglenes kerékpársáv épül az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon – írja a Budapesti Közlekedési Központ.

A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársáv miatt a körút az autók számára átmenetileg egysávos lesz. Ez a jelentősen visszaesett fővárosi gépjárműforgalom miatt várhatóan nem okoz majd fennakadást a Nagykörút közlekedésében, azonban a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd a szakemberek, és szükség esetén beavatkoznak.

A Nagykörúton 3 kilométeres szakaszon ideiglenes kerékpársáv épül az Üllői út és a Váci út közötti szakaszon (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt nőtt a kerékpáros forgalom Budapesten, hiszen sokan keresnek biztonságosabb közlekedési lehetőségeket. A biciklizés nemcsak az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá, de kerékpárral közlekedve lehet a legkevesebbet érintkezni az utastársainkkal, ezért biztonságos választás is. Mindezeket figyelembe véve a Fővárosi Önkormányzat még március végén döntött úgy, hogy kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat Budapest néhány fontos útvonalán ideiglenes kerékpársávokat alakít ki, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását.

A Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használható a biciklisáv, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése.

A főváros néhány fontos útvonalán ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki, az Üllői úton is kiépül a bringasáv (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az intézkedéssorozat következő lépéseként a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot. A nagykörúti kerékpársáv létrehozásával rengeteg budapesti közlekedhet majd biztonságosabban, még ha egyelőre csak átmenetileg is: az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn. A körút mindkét útpályáján irányhelyes kerékpársávot, a fontosabb kereszteződések előtt nyitott kerékpársávot festenek fel.

 Április 27-től a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A nyitott bringasáv-típust már Budapest több pontján sikerrel alkalmazták, a lényege, hogy folyamatos haladásra csak a biciklis használhatja, gépjármű csak jobbra kanyarodáshoz történő besorolás esetén, vagy más manőverezés céljából – mindig a kerékpárosnak elsőbbséget adva – hajthat rá.

A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai április 27-én, hétfőn a szükséges KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd ugyanezen nap estéjén a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésének köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: A Nagykörúton is ideiglenes kerékpársávot festenek fel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)