A Nagykörúton a kerékpárosoké lesz az egyik sáv

2020. április 27. 17:00

A fővárosban újabb ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki. A Nagykörút Üllői út és Váci út közötti szakaszán hétfőn kezdődtek a munkálatok, amelyeknek eredményeként az egyik sávot a bicikliseknek engedik át mindkét irányban. Ez a forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn.

A járványügyi helyzethez kapcsolódóan Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton ideiglenes kerékpársáv épül az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon – írja a Budapesti Közlekedési Központ.

A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársáv miatt a körút az autók számára átmenetileg egysávos lesz. Ez a jelentősen visszaesett fővárosi gépjárműforgalom miatt várhatóan nem okoz majd fennakadást a Nagykörút közlekedésében, azonban a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd a szakemberek, és szükség esetén beavatkoznak.

A Nagykörúton 3 kilométeres szakaszon ideiglenes kerékpársáv épül az Üllői út és a Váci út közötti szakaszon (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt nőtt a kerékpáros forgalom Budapesten, hiszen sokan keresnek biztonságosabb közlekedési lehetőségeket. A biciklizés nemcsak az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá, de kerékpárral közlekedve lehet a legkevesebbet érintkezni az utastársainkkal, ezért biztonságos választás is. Mindezeket figyelembe véve a Fővárosi Önkormányzat még március végén döntött úgy, hogy kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat Budapest néhány fontos útvonalán ideiglenes kerékpársávokat alakít ki, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását.

A Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használható a biciklisáv, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése.

A főváros néhány fontos útvonalán ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki, az Üllői úton is kiépül a bringasáv (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az intézkedéssorozat következő lépéseként a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot. A nagykörúti kerékpársáv létrehozásával rengeteg budapesti közlekedhet majd biztonságosabban, még ha egyelőre csak átmenetileg is: az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn. A körút mindkét útpályáján irányhelyes kerékpársávot, a fontosabb kereszteződések előtt nyitott kerékpársávot festenek fel.

 Április 27-től a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A nyitott bringasáv-típust már Budapest több pontján sikerrel alkalmazták, a lényege, hogy folyamatos haladásra csak a biciklis használhatja, gépjármű csak jobbra kanyarodáshoz történő besorolás esetén, vagy más manőverezés céljából – mindig a kerékpárosnak elsőbbséget adva – hajthat rá.

A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai április 27-én, hétfőn a szükséges KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd ugyanezen nap estéjén a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésének köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: A Nagykörúton is ideiglenes kerékpársávot festenek fel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Csodálom a PestBuda szerkesztőit, hogy egy ilyen, nyilvánvalóan elhibázott intézkedést is igyekeznek tárgyilagos stílusban megírni.


Mivel az év jórészében nem lehet biciklizni, pl. télen, esőben, stb. Nem mindenki 20 éves. Vannak kismamák babakocsival és felnőtt emberek csomaggal, stb. Ennek a szűk, közlekedési szabályokat semmibe vevő és balesetveszélyes rétegnek nem további kerékpárutakat kell építeni, hanem a régieket is megszüntetni. A zsúfolt városrészekből egyenesen ki kell tiltani ezt a sporteszközt. Biciklizzenek a jó levegőn kint a Népligetben!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó