Duna alatti vasúti alagút épülhet Kelenföld és a Nyugati pályaudvar között

2020. június 6. 10:00

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) közbeszerzési eljárást írt ki egy Kelenföld-Nyugati pályaudvar közötti, Duna alatti vasúti alagút megvalósíthatóságára. A nagyvárosi közlekedés fejlesztése mellett a külvárosi rozsdaövezetek is megújulnának.

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Kelenföld állomás és a Nyugati pályaudvar közötti, Duna alatti vasúti alagút lehetséges nyomvonalának, költségeinek és hasznainak vizsgálatára szolgáló megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) – írja az MTI.

A központ közleménye szerint a vasút fejlesztésével jobb lehet a közlekedés a növekvő népességű agglomeráció és a külvárosok számára, a várostérség környezeti szempontból fenntarthatóbban működhet, a rozsdaövezetek felszabadításával megújulhatnak a főváros belső részei és zöldfelületek, lakások épülhetnek. Budapest és agglomerációjának közlekedési hálózata túlterhelt, mert népessége folyamatosan nő, és a vasúthálózat a lehetőségei alatt teljesít. A közlekedés fejlesztésében ezért kulcsszerepe van a vasútnak – írták.

Budapest közlekedésének fejlesztésében kulcsszerepe van a vasútnak (Fotó: MÁV)

A véglegesítés előtt álló Budapest Vasúti Stratégia szerint jól irányzott, összehangolt, Budapest nagyvárosi léptékének megfelelő fejlesztésekkel lehetséges és szükséges egy olyan a városi közlekedésbe beépülő, sűrűn közlekedő, a városon átjáró hálózatot képező vasúti rendszer kiépítése, amely több utas gyorsabb szállítására alkalmas és megbízható. Az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár hetven százalékkal is növelhető, ehhez azonban több vonatra van szükség, amelyek vagy több fejpályaudvari kapacitást igényelnek vagy olyan új vágánykapcsolatokat, amelyeken a vonatok áthaladhatnak Budapesten – közölték.

Kiemelték: a fejpályaudvarok bővítése Budapest belvárosában szinte lehetetlen, ezért a fővároson áthaladó vasúti szolgáltatások bővítésének kulcseleme azok kiváltása, tehermentesítése. Kiutat a fejpályaudvarok összekötése és átmenő rendszerű pályaudvarrá alakítása jelent – tették hozzá.

A közlemény szerint a tanulmánynak részletesen vizsgálnia kell a Budapest és környékének teljes vasúthálózatán szükséges fejlesztéseket. Ennek fontos része a Kelenföld állomás és a Nyugati pályaudvar között egy új, Duna alatti vasúti alagút műszaki jellemzőinek, lehetséges legjobb nyomvonalának, gazdasági és társadalmi hasznainak, beruházási költségeinek elemzése is.

Külön hangsúllyal kell megjelennie a tanulmányban a városfejlesztési szempontoknak is, mert a Déli pályaudvar, a Nyugati pályaudvar környéki alulhasznosított vasúti területek, valamint a Rákosrendező és más kisebb rozsdaövezetek a főváros fejlesztésének aranytartalékát jelentik. Azok helye közparknak, lakóterületi fejlesztésnek és akár közintézményeknek is alkalmas területté válhat. A tanulmány továbbá társadalmi, gazdasági és ökológiai elemzésekkel összesíti majd a beruházások hatásait – ismertették.

A Déli pályaudvar vágányhálózata (Fotó: Wikipedia)

Hozzátették: a tervezés egyik fókuszában a fejpályaudvarból átmenő rendszerűvé alakítandó Nyugati pályaudvar áll, amelyre részletesen kidolgozott tanulmánytervek készülnek. Az alagút megvalósítása összetettsége és költségigénye miatt évtizedes távlatú cél, azonban az egymásra épülő, koherens logikájú beavatkozások sorozatával már rövidebb időtávon is elérhető, hogy a vasút új szolgáltatási minőséget képviseljen Budapesten – hangsúlyozták.

A BFK célja, hogy az elővárosok és a külső kerületek lakói sűrűbb és gyorsabb vasutat kapjanak, amellyel közvetlenül elérik a város sok pontját. Ezáltal jelentősen növekedhet a vasutat választók száma, csökken a közút terhelése az elővárosokban és a külső kerületekben, a környezet- és klímavédelmi szempontból előnyösebb kötöttpályás közlekedés pedig vonzóbbá válik. A tanulmány egyben e célok elérésének ütemezett programját is bemutatja majd – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Nyugati pályaudvar (Fotó: BFK)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon jo hogy vegre eljutottunk idaig. Budapest, ahogyan szinte az egesz orszag vasuthalozata evszazados elmaradasban van, pedig hatalmas lehetosegek rejlenek benne, arrol nem is beszelve, hogy mennyivel kornyezetkimelobb a kozuti kozlekedesnel. Tovabb megyek, Budapest es Magyarorszag hosszutavu fejlodese es a novekvo forgalmi igenyeknek valo megfeleles atfogo vasutfejlesztes nelkul nem elkepzelheto. A fosszilis tuzeloanyagok, kulonos tekintettel a dizelolaj kiszoritasahoz es ezaltal a levegominoseg javitasahoz is elengedhetetlenek a vasuti beruhazasok. A forgalmi adatok alakulasa alapjan boritekolhato, hogy mind a nemzetkozi legiforgalom mind az autopayahalozat egy ponton el fogja erni kapacitasanak hatarait, mikor is az mar tovabb nem bovitheto biztonsagos modon ami a tovabbi gazdasagi fejlodes gatjat jelentene. Ezt az idopontot azonban a vasuti kapacitas (es reszben a Dunai hajozas) felturbozasaval jelentosen ki lehet tolni. A hosszutavu fejlesztesi strategianak a meglevo halozat teljes felujitasa es villamositasa mellett uj vonalszakaszok, vaganykapcsolatok, atszallasi lehetosegek, allomasok es megallohelyek, kulonszintu keresztezodesek es kulonosen Budapesten masodik, harmadik ill. negyedik vaganyok epitesevel kell kiegeszulnie. Velemenyem szerint Budapesten belul ill. az elovarosi forgalomban mindenutt indokolt a ketiranyu kozlekedes biztosiasa, a ketvaganyusitas. A videki halozatot pedig teljesen ujra kell szabni, mert jelenlegi formajaban teljesen ertelmezhetetlen. A 150 evvel ezelott epult es az Osztrak-Magyar Monarchia birodalmi berendezkedesenek megfelelo vasuthalozat koszonoviszonyban sincs a Trianon utani Magyarorszag, megannyira sem a XXI. szazadi modernizalodo EU tagallam gazdasagi, turisztikai igenyeivel. Nemzetkozi egyuttmukodes kereteben ujra kellene gondolni a vasuti fovonalhalozatot, de belfoldon is racionalizalni lehetne a viszonylatokat. Peldaul nem biztos hogy, Kecskemetre es Szegedre a jovoben is feltetlenul cegledi kerulovel egy amugyis tulzsufolt vonalon kell eljutni Budapestrol, de szamtalan hasonlo furcsasagot lehetne emliteni. Az atmeno teherforgalmat szerintem amennyire lehet ki kellene szoritani Budapestrol hogy ezaltal a szemelyforgalom tobb kapacitashoz, mikozben a fovaros jelentos szabad teruletekhez jusson a lepukkant teher es rendezopalyaudvarok rozsdaovezeteinek felszabadulasaval.
Ami a Deli Palyaudvart illeti, elbontasaval igen, de teruletenek elkotyavetyelesevel nem ertek egyet. A Nyugati Palyaudvar ugyanis csak egy bizonyos pontig bovitheto es ha a fejlesztesek reven a jovoben megvalosulo forgalomnovekedes indokoltta teszi majd egy a becsihez hasonlo nagy nemzetkozi fopalyaudvar letrehozasat a belvarosban az csak a Deli teruleten megoldhato. Ezert is nagyon fontos hogy a tervezett alagut mindenkeppen ernitse a Deli Palyaudvart, meg akkor is, ha ott egyelore nem lesz rajta allomas.


Budapesten a fejpályaudvarok összekötésével (A Duna alatti alagút a Nyugati és a Kelenföldi között) megoldható lenne a vasúti fejlesztés. Új főpályaudvar Budapesten teljesen felesleges. A bécsi egy tévedés. Korábban a pesti vonatok bementek a Westbahnhofra, most a Hauptbahnhofon rövid idő van, hogy a fel és leszállásra, ráadásul eléggé messze van a belvárostól.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó