Modern sportparkot adtak át hétfőn a budapesti Hajógyári-szigeten, ahol a „Budapest 2019 – Európa Sport fővárosa” program keretében, a Főkert Nonprofit Zrt. tervezésében és kivitelezésében valósult meg a beruházás – írja az MTI.

A Főkert hétfői közleménye szerint a fejlesztés bruttó 260 millió forintból jött létre egy olyan területen, ahol a cél „az egykori sportfunkció újraépítése volt”, és a parkkal minél több korosztályt szerettek volna megszólítani.

Modern sportparkot adtak át a Hajógyári-szigeten (Fotó: Főkert Zrt.)

A parkterület aktív rekreációs lehetőségét bővítve egy gumiburkolatos sportpálya, két gyepes röplabdapálya, pingpong asztal, fitnesz tér, valamint burkolt és gyepes pihenőterek kerültek kialakításra, mindezt egy többszintes növényállománnyal ellátott pihenőparki környezetben. A kivitelezés során az elhagyatott sportpálya területéről 3200 négyzetméter burkolatot szedtek fel, így 1700 négyzetméterrel növekedett a zöldfelület a parkban.

Egy gumiburkolatos sportpályát és két gyepes röplabdapályát is kialakítottak (Fotó: Főkert Zrt.)

Pingpong asztal és fitnesz tér is várja a sportolni vágyókat ​(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Hajógyári-sziget ökológiai viszonyaihoz jól illeszkedő 60 db extra méretű fát ültettek el. A fejlesztés során a helyi zöldfelület megújult, biodiverz évelőkkel gazdagított növényágyásokkal egészült ki a többszintes növényállomány. A terület szélén, a ligetes faállomány védelmében rovarhotelt alakítottak ki, amely a pollinátorok, azaz a beporzó rovarok élőhelyét gazdagítja.

A parkban 60 fát is elültettek (Fotó: Főkert Zrt.)

Rovarhotelt is létesítettek (Fotó: Főkert Zrt.)

A park központi részében egy ivókútat, illetve egy okos oszlopot is elhelyeztek, amely wifi jelet sugároz a területen. A multifunkciós sportpálya mellett megtalálható egy teljesen automatizált, önkiszolgáló illemhely is, pelenkázóval, amely így a parkhasználókat képes kiszolgálni. Ennek beüzemelésére és a látogatók számára használhatóvá tételére is hamarosan sor kerül.

A bejárati útvonalak mentén burkolt pihenőhelyeket létesítettek, utcabútorokkal, továbbá padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat is telepítettek.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az újonnan átadott sportpark a budapesti Hajógyári-szigeten (Fotó: Főkert Zrt.)