Hosszas előkészület után Nepomuki Szent János „megfiatalodva” néz le ránk a nagytétényi kastély előtt, de a közvetlen környezete is megszépült – írja a budafokteteny.hu. A restaurátorok több hónapi aprólékos munka után adták át az alkotást, nem csak a kerületi lakosok legnagyobb örömére.

Restaurálták Nepomuki Szent János szobrát és a gloriett is megszépült a nagytétényi Kastélyparkban (Fotó: budafokteteny.hu)

Nepomuki Szent János szobrának alkotója ismeretlen (Fotó: orszagalbum.hu)

Az ismeretlen alkotó művének, mint minden fővárosi tulajdonú köztéri szobornak, a Budapest Galéria a gondozója. Az emlékmű javítása már tavaly elkezdődött a Módy Péter restaurátorművész, műemléki szakértő irányításával, aki a kerületi lapnak nyilatkozott a munka részleteiről.

Ez az építmény, amely a barokk korban volt jellegzetes a kastélyparkokban, körülveszi és védi a szobrot. A nagytétényi gloriett igen régi római kövek felhasználásával épült 1751-ben, és utoljára 1990-ben újították fel. Azóta ismét restaurálásra szorult, mint ahogy a fedett kupola is, amely fazsindelyes, és annyira rossz állapotba került, hogy a szobrot is veszélyeztette.

A gloriett Nepomuki Szent János szobrával a nagytétényi kastély előtt 1939-ben (Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest képarchívum)

A szobor és építményének restaurálása többévi előkészület, egyeztetés után kezdődött meg 2019-ben. A fazsindelyhez a vörösfenyőt és magát a zsindelyt is Erdélyből tudták beszerezni. A vasrácsokat le kellett szerelni és Gödöllőre szállítani, ahol a lakatosmester kitűnő munkát végzett. A megrongálódott vagy eltűnt pántokat ügyesen, szakszerűen és „korhűen” pótolta, a felújított fémrácsok ajtajára új zárat készített.

A felújítás előtti állapot: hiányos tető, megrongálódott vasrácsok, graffiti a falon (Fotó: budafokteteny.hu)

Miután szigeteletlen volt az építmény, és emiatt gyakran talajvízben állt, ezért ezt az áldatlan állapotot meg kellett szüntetni, több mint egy köbméter földet, követ termeltek ki. Az üreget fehér murvával töltötték fel, úgy alakították ki a gloriettet, hogy a talajvíz ne rongálja meg. A graffitit is eltávolították a falakról.

A szobor a korábbi években (Fotó: wikimedia)

Nepomuki Szent János (Nepomuk, Csehország, 1340 és 1350 között – Prága, 1393. március 20.) Csehország védőszentje. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje.

Forrás: budafokteteny.hu

Nyitókép: Megújult Nepomuki Szent János szobra és a gloriette a nagytétényi Kastélyparkban (Fotó: budafokteteny.hu)