Budapest újabb nevezetes fáival bővült a Főkert telefonra letölthető adatbázisa

A cikk angol nyelvű változata: Mobile app of famous trees in Budapest updated

2020. július 18. 11:00

Budapest 100 nevezetes fája, ezek története, valamint 38 fővárosi helyi védettségű terület, természeti kincs leírása szerepel immár fotókkal illusztrálva a Főkert BP Fatár nevű adatbázisában. A telefonra letölthető alkalmazás az induláshoz képest nemrég újabb információkkal bővült, ezt mutatta be a Főkert pénteken, sajtótájékoztatón.

A Főkert BP Fatár nevű applikációja újabb fejlesztéssekkel bővült, amely az alkalmazás frissítésével július elejétől elérhető – írja a fokert.hu. Az alkalmazásban szerepelnek Budapest nevezetes fái is. A felhasználók több mint 100 nevezetes fa történetével, a hozzájuk kapcsolódó színes legendákkal is megismerkedhetnek. A Fatáron keresztül a margitszigeti nevezetes fákról részletes botanikai leírások és egyéb érdekességek is elérhetőek. A nevezetes fákat külön piktogram jelöli és az applikáció fakataszter keresőjében is rájuk találunk.

A Főkert BP Fatár nevű ingyenes alkalamzásában megismerhetjük a főváros 100 nevezetes fáját és a hozzájuk kapcsolódó történeteket (Forrás: fokert.hu)

Az alkalmazásban megtalálhatóak a főváros kiemelt parkjai, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja és kerti építménye. Az újabb fejlesztéssel helyet kapott a Fatárban 38 fővárosi helyi védettségű terület, mint például a Balogh Ádám-szikla Természetvédelmi Terület, az Apáthy-szikla Természetvédelmi Terület, Ferenc-hegy Természetvédelmi Terület vagy a Palotai-sziget Természetvédelmi Terület.

Ezek a területek a keresőből a nevük alapján elérhetőek, illetve a térképen is láthatóak. Minden egyes helyi védettségű területről egy rövid és egy részletes szakmai leírás olvasható, a felhasználó választása szerint. A történeteket, leírásokat fotókal illusztrálták.

A Fatár hibabejelentő alkalmazásként is funkcionál, hiszen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel. Így az ingyenesen letölthető nyilvános fa-és parkkataszter segítségével Budapest polgárai is közreműködhetnek a főváros zöldfelületeinek megóvásában és fejlesztésében.

A természeti kincseket, parkokat is feltüntették, 8 fővárosi helyi védettségű terület leírása és fotói is szerepelnek a Fatárban (Forrás: fokert.hu)

A Főkert fejlesztésében és a főváros támogatásával megvalósuló kataszter térképes felülettel segíti az eligazodást és a tudatos parkhasználatot. Ezzel a fejlesztéssel a BP Fatár a parklátogatók mellett a kirándulók számára is színes és hasznos információkat nyújt, valamint oktatási célra is kiválóan felhasználható.

Az applikációval kapcsolatos távlati tervek között az ia szerepel, hogy a nevezetes fák mellett a nevezetes parkokhoz köthető kultúrtörténeti értékeket is közkinccsé szeretnék tenni, hiszen a parkoknak is van történetük.

Forrás: fokert.hu

Nyitókép: A Margitsziget nevezetes fáit is megtaláljuk a Fatárban (Forrás: fokert.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó