Hat évvel ezelőtt, 2014. július 15-én néhány óra alatt leégett az Andrássy út 83–85. szám alatti műemlék épület tetőzete. A Kodály körönd délkeleti oldalán álló ház életveszélyessé vált, a 92 lakásos épületből minden lakónak ki kellett költöznie. Az épület 2015-ben ideiglenes védőtetőzetet kapott, de a helyreállítás jóval később, csak 2018-ban kezdődött el.

Már láthatóak az épület megújult részletei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A felújítás alatt álló épület a hiányzó tetővel 2019-ben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A beruházó a Körönd Koncepció Ingatlanfejlesztő Kft., a kivitelezést a Palotaépítő Kft. végzi. A műemléki épületrekonstrukció és tetőtér-beépítés során a harmadik emeleten és a tetőtérben összesen 44 luxuslakást alakítanak ki. Várhatóan 2021-ben adják át a megújult épületet. A tervek szerint eredeti formájában állítják vissza a nyílászárókat, a homlokzati díszítőelemeket, a lépcsőkorlátokat, a kéményfejeket, a párkányzatokat, s új liftet is építenek a meglévő mellé.

Mára az állványok legnagyobb része lekerült, láthatóvá vált a megszépült homlokzat. Az első és a második emeleten változatlanul megmaradt a vörös téglás díszítés, amit egy erőteljes párkány választ el a sárgás téglaborítású harmadik emelettől.

Az Andrássy út felőli homlokzat csaknem teljesen elkészült (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A harmadik emelet: itt luxuslakások lesznek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Várhatóan jövőre lesz kész a műemléki rekonstrukció (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Kauser József tervezte Kodály köröndi egykori MÁV-bérpalotát 1883-ban adták át. A neoreneszánsz épület a négy körcikkelyre osztott körönd kiemelkedő építészeti öröksége, a világörökség része.

Ennek ellenére immár 20 éve tart az épület felújításának kálváriája, amelyet a ház lakói, tulajdonosai igencsak megszenvedtek. Az épületet 1952-ben államosították, a rendszerváltás utáni lakásprivatizáció során az önkormányzathoz került, és egészen 1999-ig bérházként működött. Ekkor azonban társasházzá nyilvánították, és a lakók is megvásárolhatták a lakásaikat.

Az élénk téglaborítású első és második emeletet éppúgy, mint eredetileg, erőteljes párkány választja el a harmadik emelettől (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre a homlokzati díszítőelemeket (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Már ekkor felmerült, hogy a teljesen leromlott állapotú, aládúcolt függőfolyosójú épület felújításért cserébe eladnák a teljes tetőteret, ahol lakásokat lehetne kialakítani. Erre az első szerződést 2000-ben kötötték meg, mégpedig olyan módon, hogy a beruházó cég a harmadik emeleti lakások tulajdonjogát is megkapta.

Bár 2002-ben megvolt a szükséges építési engedély, a munkálatok nem kezdődtek el. Pár év múlva, 2005-ben újabb cég vette át az beruházást, ám a felújításból – a megkezdett bontásokon kívül – megint nem lett semmi, ellenben kiderült, hogy a Virgin-szigeteken bejegyzett off-shore cég utolérhetetlen. Holott még a 2009-ben megjelent hirdetésekben is azt lehetett olvasni, hogy luxuslakásokat lehet vásárolni az épületben, ráadásul akkor itt kínálták Budapest legdrágább otthonait.

A harmadik emelet díszítésének részletei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Változatosak az ablakok fölötti díszítések (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A palota állapota a megkezdett bontások következtében egyre romlott, a befektetők pedig eltűntek. A lakók megelégelték mindazt, ami történik, így 2012-ben tüntetést is szerveztek, akkor arról panaszkodtak, hogy beázik az épület, leszakadnak a födémek, hullik a vakolat.

Két év múlva, 2014. július 15-én következett a végzetes tűzeset, amely megsemmisítette a tetőt és a harmadik emeletet, de az egész épületben hatalmas károkat okozott. A Terézvárosi Önkormányzat helyezte el ideiglenes szálláshelyeken a lakókat, ezt követően 260 millió forintot költött az életveszély-elhárítási munkálatokra, lakhatási támogatásra pedig 45 milliót fizetett ki. De a ház hét hónapig tető nélkül állt, s ez tovább rontott az állapotán. Végül 2015 februárjában ideiglenes védőtetőt kapott, ennek a 100 millió forintos költségét a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ állta.

Egy apró részlet, amely talán még javításra szorul (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A saroktornyok szép új dísze már elkészült – ahogy Kauser József tervezte (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ezt követően a társasház ismét olyan befektetőt keresett, amelynek megéri az épületet felújítani  a harmadik emeleten és a tetőtérben kialakítandó lakásokért cserébe, s erre 2016 végén nyilvános pályázatot hirdettek.

A feladatra a Körönd Koncepció Kft. jelentkezett, amelyet 2017 tavaszán kifejezetten erre a célra hozott létre két magyar tulajdonú vállalkozás. A Terézvárosi Önkormányzat ekkor a társasház 91 albetétjéből összesen 9 albetétet birtokolt, 8 lakást és egy pincehelyiséget, amelyek együttesen 11 százaléknyi eszmei hányadot képviseltek.

Egy igényes, szép kémény a múltból (és a jelenből)  – nem csak a madarak látják (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A társasházi közgyűléseken a tulajdonosokkal több fordulóban egyeztetve végül az önkormányzat úgy döntött, lehetővé teszi, hogy a projektcég megvásárolja a tulajdonában álló ingatlanrészeket, erre nyílt pályázatot írtak ki, amelyet a Körönd Koncepció Kft. meg is nyert. Ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy csaknem 20 évnyi kálvária után végre valóban elkezdődhetett az Andrássy úti palota műemléki felújítása, és most 2020 nyarán már ennek szemmel látható eredményei is vannak.

A MÁV Nyugdíjintézetének második köröndi bérháza volt az Andrássy út 83–85. (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Visszakapja eredeti díszeit az épület (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A különleges épületnek négy udvara van, és a köröndön kívül három utca (Andrássy út, Felsőerdősor és a Szív utca) határolja. A III. emeleten és a tetőtérben kialakítandó 44 lakáson kívül az épület többi szintjén összesen hatvan lakás van.

Nyitókép: A hat éve leégett Kodály köröndi palota megújult homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)