Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Buda szívében, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák ölelésében elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése. A Testnevelési Egyetem területe több ütemben, nagy területen újul meg, néhány év múlva egy élhető, zöld városrésszé válik a tervek szerint.

A Testnevelési Egyetem területe több ütemben, nagy területen újul meg (Fotó: tspc.hu)

A fejlesztés augusztus első napjaiban kapott építési engedélyt, így a Csörsz utcai sportpályák és multicsarnok építése heteken belül elkezdődhet. A több ütemben megvalósuló Testnevelési Egyetem campusfejlesztés most látványos résszel folytatódik.

Ahogy az a tavaly bemutatott látványterveken látható, a BAH-csomópont felé zöld öblöt és fasort, éjszaka pedig egy különleges, LED-világítású kerítést, az úgynevezett kolonádot alakítanak ki. A speciális kerítés, a kolonád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára reflektál. A tervezési elem egyben egy helyenként hat méter magas támfal is, melynek tereppel való csatlakozása folyamatosan változik.

Éjszaka egy különleges, LED-világítású kerítéssel, az úgynevezett kolonáddal oldják meg, hogy a campus éjjel is illeszkedjen a környezetébe (Fotó: tspc.hu)

A Csörsz utcai területen található majd egy 400 méteres, nyolcsávos, szabadtéri atlétikapálya, az élőfüves, NB1-es méretű futballpálya és két kültéri teniszpálya. Ezek mellett a campus része lesz még egy 1500 fős lelátóval rendelkező multicsarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható.

A csarnokhoz tartozó előtér alkalmas lesz egyetemi rendezvények megtartására. A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is létesül majd.

A sportcsarnok több sportág gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz (Fotó: tspc.hu)

A campus létesítményei alkalmasak lesznek a fogyatékkal élő hallgatóinak oktatására is (Fotó: tspc.hu)

A Testnevelési Egyetem a sportpályák fejlesztésénél kiemelt szempontként jelölte meg, hogy a campus létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatóinak oktatására, így támogatva akár a paralimpiai felkészülést is. Az oktatási egységekben mozgáselemző szobákat alakítottak ki a tervezők, speciális oktatástechnológiai berendezésekkel.

A tömb fejlesztésével az Egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat.

A BAH-csomópont a fejlesztéssel zöld és gyalogosbarát megoldásokkal gazdagodik, a Testnevelési Egyetem pedig egy egyedülálló, modern, 3D-technológia segítségével tervezett komplex felhasználású területet kap.

Nyitókép: A Testnevelési Egyetem új campusának látványterve (Fotó: tspc.hu)