A Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban és Terézváros egyes utcáiban augusztusban ideiglenes forgalmi rendet vezet be. A forgalomcsillapítási mintaprogram a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzatok közreműködésével valósul meg – derül ki az MTI híréből.

A három hónapos tesztidőszak ideje alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

Belső-Erzsébetvárosban és Belső-Terézváros egyes utcáiban korlátozzák a gépjárművek közlekedését (Forrás: bkk.hu)

Forgalomcsillapítási mintaprogram tizenöt budapesti helyszínen indul, ezek közül csak az egyik az Andrássy út – Nagykörút – Rákóczi út – Károly körút közötti terület, ahol korlátozzák a gépjárművel való közlekedést.

A közlemény szerint a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület.

 Az intézkedések a sebességkorlátozásra is kiterjednek: Belső-Erzsébetváros nagy részében 30 km/órás sebességgel lehet közlekedni.

A változtatások miatt 250 új forgalmi táblát is felállítanak (Fotó: erzsebetvaros.hu)

A Fővárosi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon várja a fővárosiak véleményét augusztus 15-től a bevezetett változásokról, ezek felhasználásával az év végig dolgozzák ki azt a közlekedésfejlesztési akciótervet, amelynek intézkedései 2021-ben, ütemezetten lesznek majd bevezethetők – közölte a BKK.

Forrás: MTI

Nyitókép: Indul a forgalomcsillapítási mintaprogram a a VI. és a VII. kerületben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)