A mai naptól veheti birtokba a nagyközönség az új Városligeti Sportcentrumot, amely a Liget Budapest program keretében az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződéséhez közeli 3,5 hektáros parkrészen épült meg.

„A Városligetben a főváros egyik legsokoldalúbb sportcentruma nyílik meg, ahol újjávarázsolt zöld környezetben több mint egy tucat sportágban próbálhatják ki magukat a látogatók a már korábban átadott, 13 ezer négyzetméteres új nagyjátszótér mellett” – közölte a terület szerdai sajtóbejárásán a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója, az MTI híre szerint.

Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta: a Városligetben mindig nagy hagyománya volt a sportnak, de ilyen feltételekről mindeddig „csak álmodni lehetett”.

Szeptember 3-án megnyílt a Városligeti Sportcentrum ​(Fotó: Városliget Zrt.)

A sportközpontban műfüves labdarúgópálya lelátóval, kosárlabdaaréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, terepügyességi park mászófallal, pumptrackpályával, valamint tizenhárom sakkasztal, négy pingpongasztal, két teqballasztal, női, férfi- és akadálymentesített öltözők, valamint ivókutak, kerékpártárolók is helyet kaptak – sorolta a vezérigazgató. Mindezeket – két bérelhető sportpálya kivételével – bárki ingyenesen használhatja – hangsúlyozta.

Az új sportcentrumban két kivilágított sportpálya is létrejött (Fotó: Városliget Zrt.)

Hozzátette: az új sportcentrumban két foglalható, kivilágított sportpályát is létrehoztak: a Városligeti Miniaréna Budapest egyik legmodernebb, kézilabdapálya méretű kivilágítható műfüves labdarúgópályája, melynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval, digitális eredményjelző táblával is ellátták.

A Kosárlabda Miniaréna pedig várhatóan az amatőr és profi kosarasok egyik kedvenc helye lesz; a szabványos méretű kosárpálya gumiburkolatú, 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik. A bérelhető sportpályákat a Liget Budapest projekt honlapján lehet lefoglalni kedvező áron – jegyezte meg.

A gumiburkolatú kosárpályát 4,2 méter magas védőháló veszi körbe (Fotó: Városliget Zrt.)

A pályákat délelőttönként az iskolások használják (Fotó: Városliget Zrt.)

Gyorgyevics Benedek beszámolója szerint a sportcentrum kialakításakor különös hangsúlyt fektettek arra, hogy valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni.

A vezérigazgató emlékeztetett arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt, zöldfejlesztési stopot eredményező változtatási tilalmat az Országgyűlés feloldotta, így megújulhatott a három és fél hektáros terület teljes zöldfelülete is, amely 60 új lombos fával és több ezer cserjével, évelővel gazdagodott.

Műfüves focipálya (Fotó: Városliget Zrt.)

Kültéri edzőparkot is kialakítottak (Fotó: Városliget Zrt.)

Dombi Rudolf kajakozó olimpiai bajnok, a Magyar Diáksport Szövetség kiemelt projektjének vezetője a helyszínen az MTI-nek elmondta, hogy az új sportközpont fejlesztését a kezdetektől figyelemmel követték és nagyon örülnek annak, hogy világszínvonalú pályákat vehetnek birtokba a látogatók. Hozzátette: a kínálat sokrétű, a létesítmény nem csak a „hagyományos” sportok kedvelőinek nyújt lehetőséget, a terepügyességi park például egyedi mászófallal és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat.

Egyedi, organikus formavilágú mászófalat is telepítettek (Fotó: Városliget Zrt.)

 Rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákat is elhelyeztek a parkba (Fotó: Városliget Zrt.)

A terepügyességi park is várja a sportolni vágyókat (Fotó: Városliget Zrt.)

Láng György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója arról számolt be, hogy a Ligettől mindössze pár száz méterre található intézmény tanárai és diákjai már nagyon várták a beruházás elkészültét, most pedig, a koronavírus-járvány ismételt erősödése idején különösen jól jön majd, hogy szabadtéri tornaórákat is tudnak tartani a sportcentrumban a környékbeli iskoláknak biztosított idősávokban.

A parkfejlesztési tovább folytatódik, újabb zöldfelület újul meg és több mint 200 fát is elültetnek (Fotó: Városliget Zrt.)

Gyorgyevics Benedek hozzáfűzte, hogy az új sportlétesítmény megnyitását követően tovább folytatódik a Városliget parkfejlesztésének második üteme, idén ősztől további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat.

Elkészül a két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza, megújul továbbá a Kis botanikus kert is a parkban. A mostani parkfejlesztési ütemben 93 ezer négyzetméternyi zöldfelület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek – számolt be a várható fejlesztésekről.

A Városliget Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményéből ezen kívül néhány további részlet is kiderül. A Városliget Sportcentrumban egy több elemből álló kondiparkot is kialakítottak, mely speciális eszközeivel a kezdő felhasználók és a professzionális street workout versenyzők számára is megfelelő nehézségű gyakorlatok elvégzésére biztosít lehetőséget. Mindezek mellett a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a teqballból is két darabot elhelyeztek a centrumban.

A közlemény szerint a különleges sportok kedvelőinek készült a terepügyességi park, mely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászófallal, és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat. A terepügyességi park különlegesége a pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya, mely a biciklisek számára kifejezetten izgalmas lesz.

Azt is megtudtuk, hogy az évszázados múltra visszatekintő szabadtéri sakk hagyományát követve a területen 13 sakkasztalt helyeztek el, melyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. 

Az új sportcentrum bemutató videója a https://youtu.be/tk7R2oFOL_k linken tekinthető meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a Városligeti Sportcentrumot (Fotó: Városliget Zrt.)