Felújítják a sétautakat a Sas-hegyen

A cikk angol nyelvű változata: Walking paths on Sas Hill to be renovated

2020. szeptember 5. 16:00

A Sas-hegyen a védett értékek és a látogatók érdekében végez fejlesztéseket a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A cserje-visszaszorítás és facsemeték ültetése mellett készül a sétautak felújítása, padok, asztalok, ismeretterjesztő táblák és odúk, madáretetők kihelyezése.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Sas-hegyen LIFE pályázat részeként élőhelykezelést végez a hegy déli oldalán – írja az ujbuda.hu. A Sas-hegy hegylábi részén a természetvédelmi kezelések mellett a lakossági igények figyelembevételével megkezdik a rekreációs célú fejlesztések kivitelezését is.

Kilátás a Sas-hegyről (Fotó: ujbuda.hu)

A lakosság körében végzett egyeztetés és igényfelmérés után a hegylábi részen szeptemberben folytatódik a munka. A cserje-visszaszorítás után készül el a sétautak felújítása, a kerítés áthelyezése, valamint a padok, asztalok, ismeretterjesztő táblák kihelyezése.

A facsemeték ültetése tavasz óta ütemezetten halad. A korábbi és a folyamatban lévő természetvédelmi kezeléseknek köszönhetően ma már egyre több helyen cseperednek molyhos tölgy csemeték és a cserjék visszaszorításának köszönhetően újra megjelentek a védett fajok is, mint például a bíboros kosbor.

Bíboros kosbor​ (Fotó: hu.life4oakforests.eu)

A déli lejtőkön a szőlő- és gyümölcstermesztés felhagyásával természet közeli élőhelyek alakulhattak ki kökény- és galagonya cserjésekkel, alacsonyabb virágos kőris és mezei juhar fákkal. A termőhelyre jellemző pannon molyhos tölgyes azonban nem tud felnőni, mert itt hiányoznak a makktermő anyafák. Ezért a cserjék visszaszorításával és tölgy csemeték ültetésével hosszú távon ilyen erdőfoltokat hoznak létre.

A tölgyek csak az erdő vázát alkotják, amelyben a galagonya, kökény, ostormén bangita, csipkebogyó, virágos kőris, mezei szil, barkócafa, illetve a bíboros kosbor mellett olyan ritka növény- és állatfajok előfordulása is várható, mint például a kék szamárkenyér és az erdei szellőrózsa, vagy a bőrfutrinka és a magyar zsályacincér.

A fejlesztésekkel kapcsolatban 2019 tavaszán egy lakossági kérdőív készült, melyet közel százan töltöttek ki. A kérdőív alapján a főbb lakossági igények sétautak javítása, járhatóbbá tétele, padok, asztalok telepítése, szemetesek kihelyezése és az ismeretterjesztő táblák kihelyezése voltak.

Megtisztított kőris és galagonya csoportok (Fotó: hu.life4oakforests.eu)

A fejlesztési terveket a természetvédelmi elvárások és a lakossági igények figyelembe vételével, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájépítészeinek tervei alapján alakították ki, egyeztetve a Sas-hegy Védő Egyesülettel és a XI. kerületi Önkormányzattal.

Ezek alapján járhatóbbá teszik az egyik fő sétautat a „tölgyes LIFE” táblától (Dayka Gábor utca) a „Kutyafuttató” irányába, továbbá egy új sétautat alakítanak ki egy rejtett kőris fasor felszabadításával és a kerítés áthelyezésével. Az elrongálódott kerítést felújítjuk, egy új kapu készül, így vezetett túrák alkalmával nagyobb terület látogatható lesz.

A megnövekedett forgalom miatt – a természeti értékek védelme mellett – padokat és asztalok tesznek ki a kutyafuttató és a kőris fasor mellett. A természetvédelmi értékeket, kezeléseket bemutató ismeretterjesztő táblákat is kikerülnek.

Fokozatosan egyre több madár- és denevér odút, madáretetőt, rovarbölcsőt, sün- és lepkelakást helyeznek ki a területen, valamint új hulladékgyűjtők is lesznek.

A rekreációs fejlesztések áttekintő térképe (Fotó: hu.life4oakforests.eu)

A megkérdezett látogatók és arrafelé lakók kifejezetten nem támogatják a parkolók fejlesztését, nagyon alacsony a kilátó, a kutyás elemek létesítésének, valamint a közvilágítás fejlesztések támogatottsága, ezért ilyen irányú fejlesztések nem lesznek.

2020 szeptemberétől tehát elkezdődik a beruházások kivitelezése.

Forrás: ujbuda.hu, hu.life4oakforests.eu

Nyitókép: Sas-hegyi erdők, háttérben a Gellért-heggyel (Fotó: hu.life4oakforests.eu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó