Újabb építkezés indul a Belvárosban. Idén ősszel kezdődnek a Váci utca 16. – Régi posta utca 17. szám alatti Fontana-ház átépítésével kapcsolatos munkálatok – írja a Mai Belváros című kerületi lap.

A Váci utcában, a Fontana-ház helyére tervezett új épület látványterve (Fotó: Mai Belváros)

A Fontana Divatház 1984-ben nyílt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A tulajdonos, a Müller Drogéria Magyarország Bt. végleges építési engedélyt kapott az épület részleges bontására és a tervezett új ház felépítésére. A munkálatok átfutási ideje nagyjából 2-2,5 év. A beruházó cég a belvárosi lapot arról tájékoztatta, hogy a földszinten, az első emeleten és a mínusz egyes szinten a cég saját drogériája, valamint más áruház kap helyet. A felette lévő szintekre 35 nagyméretű lakást terveznek.

A Váci utca központi részén, a Váci utca – Régi posta utca sarkán álló Fontana Divatház 1984-ben nyitotta meg kapuit. A ház jól ismert része az utcaképnek. A nyolcemeletes belvárosi üzletközpont építése az előkészítő munkálatokkal együtt 1969 és 1984 között zajlott, a tényleges építkezést 1977-ben kezdték el.

Régi posta utca – Váci utca kereszteződés, szemben a Fontana Üzletház, előtte a Hermész-kút 1983-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 67096)

Az épületet Vedres György építész tervezte, akinek szerepe volt több belvárosi építkezésben az 1970-es évek végén, többek között passzázsok és üzletek kialakításában vett részt.

A Váci út 16. szám alatti épületet 1984-ben adták át, a neve Fontana Üzletház lett. A háznak a története során több elnevezése is volt, például Fontana Divatház, Aranypók-Konzumex Divatáruház. Ma Fontana-házként ismert. Az áruház háromszintes, ezenkívül az épületben irodák találhatók és étterem is működik benne.

A Fontana Üzletház helyén korábban gróf fényi Mocsonyi János Torontál vármegyei nagybirtokos 1833-ban átadott háromemeletes bérháza állt, amelyet még Hild József tervezett. Az épületet a II. világháborús sérülései miatt 1947-ben lebontották.

A Váci utca és a Régi posta utcai kereszteződése 1963-ban, a sarkon látható telekről már eltűnt a Hild-épület, de még nem kezdték meg a Fontana építését (Fotó: Fortepan/Képszám: 3795)

A Váci utca a Régi posta utca felől, háttérben a régi városháza az 1890-es években (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Hermész-kút 1983-tól áll az épület előtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Forrás: Mai Belváros, pestbuda.hu

Nyitókép: Új épület lesz a Fontana-ház helyén a Váci utcában​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)