Megújul az újpesti rakpart fasora

A cikk angol nyelvű változata: Trees lining Újpest Embankment to be refreshed

2020. november 20. 14:00

Az Újpesti rakparton a Jászai Mari tértől indulva négy szakaszban 105 fát vágnak ki, a kiöregedett gömbakácok helyére a Főkert 161 mezei juhart ültet, ami őshonos, jól viseli a városi levegőt és nagy lombja lesz már néhány éven belül.

A Főkert Zrt., valamint XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. együttműködésében megkezdődtek az Újpesti rakpart fasor-rekonstrukciós munkálatai – írja a fokert.hu.

Az Újpesti rakpart fasorát jelenleg 219 darab, többségében kiöregedett, pusztulófélben lévő gömbakác alkotja. Éppen ezért mind biztonsági okokból, mind pedig a fasor hosszútávú megőrzésének és fenntartásának érdekében szükségessé vált, válik a teljeskörű, átfogó felújítás.

Az elöregedett vagy sérült fák helyére 161 darab, előnevelt, Magyarországon őshonos mezei juhart fonak elültetni (Fotó: Google térkép)

A program első lépéseként sor került a teljes faállomány felmérésére, egyedenkénti favizsgálatra. A vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a fasort képező fák közel fele, 105 fa annyira elöregedett vagy erősen sérült, hogy a balesetveszély miatt sajnos ki kell vágni. A kivágandó fák gyökérnyakban vagy koronaalapban korhadtak, vázágaik többszörösen csonkoltak, illetve több fánál törzshasadás, odvasodás figyelhető meg.

További 28 darab tuskó és 19 üres fahelyen pedig már az elmúlt években elhalt vagy kidőlt a fa. A vágással egy időben ezeknek a tuskóknak a kifúrása is megtörténik. A megmaradó fákon további ápolási, gallyazási munkálatok szükségesek, amelyre a kivágásokkal párhuzamosan került sor. 

Megkezdődtek az Újpesti rakpart fasor-rekonstrukciós munkálatai​ (Fotó: fokert.hu)

A kivágott fák pótlására 161 darab, előnevelt, Magyarországon őshonos mezei juhart fonak elültetni. A mezei juhar könnyen nevelhető, ellenálló növény, jól viseli a szárazságot, de a szennyezett, városi legelőt is.  További előnyük, hogy ezek a fák már 2-3 éven belül ugyanolyan lombtömeget, és így árnyékot hoznak, mint a most meglévő fák. A fasor-rekonstrukciós munka részét képezi további 9 darab, a speciális igénybevételnek ellenálló szilfa elültetése a Szent István parki kutyafuttatóban.

A munkálatokra – mivel hosszan elhúzódó területet érintenek – négy szakaszban kerül sor. A Jászai Mari tér – Szent István park között   november 16-19-án, az Újpesti rakpart 2.-24. szakaszon november 19-26-án, az Újpesti rakpart 24.-38. szakaszon november 26.-december 2-án, valamint a kutyafuttatók területén december 2-5. között végzik  amunkálatokat.

Előfordulhat, hogy a munkavégzés ideje alatt az érintett szakaszokat – az autóút egy sávját, a parkolókat, a kutyafuttatót – időszakosan lezárják. A munkavégzés minden szakasz esetében hétköznapokon, 7.00-17.00 óra között történik.

Forrás: fokert.hu

Nyitókép: Megújul az újpesti rakpart fasora​ (Fotó: fokert.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Remelhetoleg egyszer a rakpart is megujul es a 2-es villamos is eljut idaig, pontosabban a Duna Plazaig, ahogy a kozelmultban olvashattuk.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó