„Alapos felújítás és bővítés után 2021. január 6-án, Vízkereszt napján átadóünnepség és házszentelő keretében újra birtokba vették a Szondi utca 65. szám alatti óvodaépületet a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tagintézménye, a Patrona Hungariae Óvoda munkatársai és óvodásai” – olvasható az intézmény fenntartójának honlapján, az iskolanoverek.hu-n.

Az önkormányzati tulajdonban levő épület felújítása 2019 áprilisában kezdődött, lebonyolítója a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. volt. Az óvoda épületének felújítására és emeletráépítéssel történő bővítésére, valamint az óvoda udvarának felújítására több mint félmilliárd forintot fordított a Terézvárosi Önkormányzat.

A belső udvar is megszépült, színes, biztonságos játékokat szereltek fel (Fotó: terezvaros.hu)

Az óvoda a munkálatok során egy emelettel bővült, itt a meglévő négy mellé további két csoportszobát, tornaszobát, irodákat és fejlesztő helyiségeket alakítottak ki. Az akadálymentességet az épületen belül lift biztosítja. Az épület új belső burkolatot, korszerű nyílászárókat és energiatakarékos LED világítást kapott. Felújították a vizesblokkokat, a gépészeti és az elektromos hálózatot is. Az üzemeltetés részben megújuló energiával történik, ezt a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják.

A VI. kerület, Szondi utca 65. szám alatti óvodaépületetet egy emelettel bővítették, munkálatok 2019-ben (Fotó: Google maps)

A belső udvar is átváltozott, színes, biztonságos játékokat szereltek fel, még egy mini focipályát is kaptak a gyerekek. Az udvar kialakításánál, integrált intézmény lévén, fontos szempont volt az akadálymentesség. A gyerekeket itt zöld növényzet és újonnan telepített játszóeszközök várják. Biztonságuk érdekében az udvar színes esésvédő burkolatot kapott, a nyári hőséget pedig párakapu és ivókút enyhíti majd.

A gyerekek biztonsága érdekében az udvar színes esésvédő burkolatot kapott (Fotó: iskolanoverek.hu)

„Ez a felújítás is szép példája az egyház és az állami, önkormányzati szféra szoros együttműködésének. Úgy érzem, terézvárosi intézményünk szimbóluma egy szép nemzeti együttélésnek is, hiszen integrált óvodaként teljesen nyitottak vagyunk, várjuk és fogadjuk a sérült, hátrányos helyzetű, menekültstátuszú gyermekeket is” – mondta beszédében Rubovszky Rita, az integrált óvodát működtető Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont főigazgatója.

Szeptembertől hat csoporttal tud működni az óvoda, lehetőségünk lesz a két és féléves gyermekeket egy kisebb létszámú csoportban fogadni, és nem csak a megadott kerületi körzetből várnak gyermekeket. Az óvoda pedagógiai programjának lényeges eleme az anyanyelvi nevelés, a zenei nevelés, a hagyományos európai keresztény értékek és néphagyomány megőrzése, átadása.

Forrás: iskolanoverek.hu

Nyitókép: Átadták a Patrona Hungariae Óvoda felújított épületét Terézvárosban (Fotó: iskolanoverek.hu)