„Egészséges, nemes és fiatal fákat ültetünk a Budavári Palotanegyedbe, ugyanis folytatjuk a történelmi kertek és parkok rendbetételét. Emellett megkezdjük a várfalak felújításának következő szakaszát” – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán.

A Nemzeti Hauszmann Program fontos célja, hogy a budai Vár az itt élőknek és az idelátogatóknak is kényelmesen megközelíthető legyen, a várfalak mentén is biztonságosan körbe tudják járni és a rendezett kertekben pihenhessenek.

2020 végére megszépült az Ellyps sétány teljes szakasza (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Ahogy írják, 2020 végére elkészült az egyedi panorámájú Ellyps sétány teljes szakaszának felújítása, rendbe tették a burkolatokat, felújították a Király lépcsőt és a Hunyadi lépcső alsó szakaszát.

Felújították a Király lépcsőt és a Hunyadi lépcső alsó szakaszát is (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Idén folytatódnak a munkálatok, következő lépés az Ellyps sétány és a Déli kertek növénytakarójának rehabilitációja. A zöldfelületek megújítását kert- és tájépítő szakemberek vizsgálatai és javaslatai alapján végzik.

Folytatódik az Ellyps sétány és a Déli kertek zöldfelületeinek rehabilitációját és megújítása (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A bejegyzésből az is kiderül, hogy megkezdik az elhanyagolt, a várfalakat is károsító, invazív, öreg és beteg gyomfákkal benőtt zöldfelületek és sétányok balesetmentesítését. Mindezek eredményeképpen megszűnnek majd a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok, és az egykor elegáns történelmi kertek és sétányok a következő években újra visszanyerik régi fényüket.

A sokáig gondozatlan, a várfalakat is károsító, invazív, öreg és beteg gyomfákkal benőtt zöldfelületek és sétányok balesetmentesítése is elkezdődik (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

 A várfalak is lepusztultak a hosszú évtizedek óta elmaradt felújítások miatt (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Több falszakasz balesetveszélyessé vált, szerkezetük meglazult (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Budavári Palotanegyed várfalainak és támfalainak állagmegóvását és felújítását is elvégzik (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az évek során a várfalak is lepusztultak az elmaradt felújítások miatt. Több falszakasz balesetveszélyessé vált, szerkezetük meglazult. Most elvégezik a Budavári Palotanegyed várfalainak és támfalainak állagmegóvását és felújítását is.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Nyitókép: Folytatódik a történelmi kertek és parkok rendbetétele és megkezdik a várfalak felújításának következő szakasza a budai Várban (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Várva várt felújítás: izgalmas sétaparkká varázsolják a budai Vár oldalában futó Ellyps sétányt