Egy romos épületet, egy hajdani mozdonyhangárt alakítják át artistaképző iskolává a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjének első lépéseként. Erről Fekete Péter beszélt csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című hírműsorában az MTI közlése szerint.

„A Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló terület egyik részén fog megépülni a cirkusz, a másik felében valósul meg a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központot a Nyugati pályaudvar melletti területen fogják felépíteni (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Fekete Péter kitért arra, hogy az artistaképző diákjai jelenleg különböző helyeken, pincékben, albérletekben, valamint egy kis fasori épületben tanulnak, ami nem elfogadható. Hozzátette: szükség van arra, hogy az artistanövendékek olyan otthont kapjanak, ahol biztonságosan, a kor kihívásainak megfelelő módon tudnak tanulni.

„Az új helyre fog kerülni a cirkuszművészet kiegészítő szakmái, így a fény- és hangtechnikusok, porondmesterek képzése is” – jegyezte meg.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ látványterve (Forrás: kormany.hu)

A közelmúltban megjelent kormányrendelet szerint az Eiffel tér - vasúti pálya - Ferdinánd-híd - Podmaniczky utca által határolt területen épülhet meg a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A központ építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították. Fekete Péter azt mondta, a cirkuszművészet az egyetlen művészeti ág, amelyben Magyarország világviszonylatban az első ötben van, és ez indokolja, hogy itt létesüljön Európa legkomolyabb cirkuszművészeti központja.

A Fővárosi Nagycirkusz épülete a Városligetben 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

A műsorban az államtitkár beszámolt arról, hogy Szombathelyen egy új, közösségi modell kialakításával újítanák fel a teljesen leromlott állapotban lévő megyei művelődési és ifjúsági központ épületét; a működtetésébe bevonnák azokat a kulturális egyesületeket, művészeti csoportokat, amelyek eddig az épületet bérlőként használták.

Forrás: MTI

Nyitókép: Artistaképző intézet lesz a mozdonyhangárból (Fotó: kormany.hu)