Artistaképző intézet lesz a mozdonyhangárból a Nyugati pályaudvar mellett

A cikk angol nyelvű változata: Engine shed near Western Railway Station to be transformed into acrobat training centre

2021. február 13. 18:00

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Nyugati pályaudvar mellett fog felépülni, először egy hajdani mozdonyhangárt alakítanak át artistaképző iskolává. A központ építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították.

Egy romos épületet, egy hajdani mozdonyhangárt alakítják át artistaképző iskolává a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjének első lépéseként. Erről Fekete Péter beszélt csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című hírműsorában az MTI közlése szerint.

„A Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló terület egyik részén fog megépülni a cirkusz, a másik felében valósul meg a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központot a Nyugati pályaudvar melletti területen fogják felépíteni (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Fekete Péter kitért arra, hogy az artistaképző diákjai jelenleg különböző helyeken, pincékben, albérletekben, valamint egy kis fasori épületben tanulnak, ami nem elfogadható. Hozzátette: szükség van arra, hogy az artistanövendékek olyan otthont kapjanak, ahol biztonságosan, a kor kihívásainak megfelelő módon tudnak tanulni.

„Az új helyre fog kerülni a cirkuszművészet kiegészítő szakmái, így a fény- és hangtechnikusok, porondmesterek képzése is” – jegyezte meg.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ látványterve (Forrás: kormany.hu)

A közelmúltban megjelent kormányrendelet szerint az Eiffel tér - vasúti pálya - Ferdinánd-híd - Podmaniczky utca által határolt területen épülhet meg a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A központ építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították. Fekete Péter azt mondta, a cirkuszművészet az egyetlen művészeti ág, amelyben Magyarország világviszonylatban az első ötben van, és ez indokolja, hogy itt létesüljön Európa legkomolyabb cirkuszművészeti központja.

A Fővárosi Nagycirkusz épülete a Városligetben 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

A műsorban az államtitkár beszámolt arról, hogy Szombathelyen egy új, közösségi modell kialakításával újítanák fel a teljesen leromlott állapotban lévő megyei művelődési és ifjúsági központ épületét; a működtetésébe bevonnák azokat a kulturális egyesületeket, művészeti csoportokat, amelyek eddig az épületet bérlőként használták.

Forrás: MTI

Nyitókép: Artistaképző intézet lesz a mozdonyhangárból (Fotó: kormany.hu)

Összesen 7 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Epp ideje, hogy melto helyet kapjon a Nagycirkusz. Az utott-kopott varosligeti epulet folott az ido is eljart es az allatkertnek is nagy szuksege van minden talpalatnyi foldre.
Mostmar csak egy hasonloan szinvonalas vidamparkot kellene valahol kialakitani.


A jelenlegi szoc-reál cirkusz épület szégyenfoltja a ligetnek. Nagyon helyes, hogy lebontják, a terület pedig visszakerül az Állatkerthez. Az új cirkusz a Nyugati Pályaudvar melletti rozsdaövezetben nagyon jó helyen lesz, és rehabilitálja a területet is.


Az előttem szólókkal teljes mértékig egyetértek, de én ezt az új épületet nem értem. Valaki magyarázza már el, mit látunk és miért olyan amilyen. Ha jól saccolom a magassága olyan 5-6 emelet, onnan hova látunk ki és minek? A Nyugati pályaudvarra?
Másik talány számomra, hogy miért van egyáltalán az a külső burok. A kilátó miatt? Nem lehetett volna a belső részét időjárásállóvá, szigetelté tenni? Tetszik ez a karácsonyfadíszben egy másik karácsonyfadísz koncepció, de várva várom, hogy lássam a terveket, hogy mi értelme van.


Szerintem is igaz hogy szukseg lenne egy uj cirkuszi kozpontra, viszont szerintem itt gond lehet majd a terulettel. Ideje hogy fejlesszek, de ez a projekt utkozni fog a Nyugati-Deli alagut projektjevel a BFK szerint. Marpedig azert a Nyugati elosorban megis a vasutnak kene hogy helyet adjon cirkusz helyett. Masfelol abban sem vagyok biztos, hogy jo-e a helyszin egy cirkusznak altalaban veve. Biztos hogy istalloknak kellene allnia a Nagykoruton a 2020-as es azt koveto evtizetekben?

Jobb helyszin lehetne a Rakosrendezo kornyeke. Szinten vasuti rozsdaovezet, viszont megsem a belvarosban allnanak szegeny lovak meg az elefantok. Masfelol ott van a Vasuttorteneti, szoval osszekothetoek lennenek a kisebb gyerekes csaladoknak szolo elmenyek.

Válaszok:
Username | 2021. február 17. 13:32

Ui.: A BFK allitolag pont a mozdonyhangarnal akarna a foldalatti allomast kialakitani. Szoval uti egymast a ket koncepcio. :/


Igazából, nem tudom, hogy feltétlenül jó ötlet-e a nyugatit és a délit alagúttal összekötni. Tudom külföldön nagy divat a fejpályaudvarok helyett átmenő pályaudvarokat építeni. Bécsben nagyon jól működött a pesti vonatoknak a Westbahnhof. Óriási pénzért a volt Südbahnhof helyén építették meg a Hauptbahnhof-ot. Most a budapesti vonatok pár percre állnak meg, rohanni kell, hogy felszálljunk és helyet találjunk, nem úgy mint régen, amikor fél órával előtte beállt a vonat a Wastbahnhofra. Ráadásul a Hauptbahnhof sokkal messzebb van a belvárostól. Budapesten, szerintem meg kellene hagyni a fejpályaudvari rendszert.

Válaszok:
persona | 2021. február 18. 01:25

Ennek a divathoz semmi koze nincs.
Belinkelem a 144 oldalas Budapesti Agglomeracios Vasuti Strategiat amiben reszletesen el van magyarazva, hogy milyen vasuti fejlesztesekre van szukseg a fovarosban es miert.

https://budapestvasut2040.hu/w..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó