Fél év múlva megnyílik az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában

A cikk angol nyelvű változata: Six months to go – Saint Stephen's Hall ever closer to (re)completion

2021. február 20. 9:30

Augusztus 20-ától lehet megnézni a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját, a Szent István-termet. A különleges látványosságnak és a hozzá kapcsolódó kiállításnak helyet adó épületrész, a déli összekötő szárny szerkezetépítési munkálatait már befejezte a Várkapitányság. A következő hetekben elkezdődik a századforduló legjelentősebb reprezentatív termének belsőépítészeti kialakítása.

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A csodálatos helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra  – derül ki a Várkapitányság közleményéből.

A hajdani Szent István-terem részlete. Hamarosan újra régi szépségében csodálhatjuk meg (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A közleményben felidézik, hogy a Budavári Palota régóta esedékes rekonstrukcióját egy évvel ezelőtt, az épületegyüttes déli összekötő szárnyának helyreállításával és a benne található Szent István-terem újjáépítésével kezdte el a Program megvalósításáért felelős Várkapitányság. Mára az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik. A különleges helyszínt a nagyközönség 2021. augusztus 20-ától újra eredeti szépségében csodálhatja meg.

A Budavári Palota képen látható felállványozott része, az úgynevezett déli összekötő szárny rejti a megújuló Szent István-termet (Fotó: Várkapitányság)

A Szent István-termet is magába foglaló déli nyaktag még az építés idején (Fotó: Várkapitányság)

A fejlesztésben részt vevő hazai mesterek évek óta gőzerővel dolgoznak a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák, a terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök, és a terem falát burkoló díszes diófa fal. A helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción – derül ki a közleményből.

A terem leendő függönyének részlete (Fotó: Várkapitányság)

Az eredeti alapján készült falikárpit borítja majd a terem falait (Fotó: Várkapitányság)

Az eredeti, Zsolnay-csempés kandalló és az eredeti hű másaként újjászületett új (Fotó: Várkapitányság)

Szent István mellszobra a kandalló párkányán kap majd helyet, ahogyan egykor (Fotó: Várkapitányság)

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen, majd a következő hónapokban a szakemberek fokozatosan alakítják ki az eredeti megjelenést a padlótól a mennyezetig. Az új kulturális és turisztikai látványossághoz kapcsolódóan kiállítás is bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát, és lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók hosszabb időt töltsenek el az épületben – tették hozzá.

Pirogránit királyképek: Könyves Kálmán, III. Béla és Szent Imre (Fotó: Várkapitányság) 

A terem díszeinek újjáteremtésében Pécstől Pápáig hét szakma kiválóságai, országszerte mintegy húsz műhely vesz részt (Fotó: Várkapitányság)

A Nemzeti Hauszmann Program megvalósítása során az értékteremtés mellett az értékmentés is kiemelt feladat.  A déli összekötő szárny munkálatai alatt már többször találtak értékes tárgyi leleteket, korabeli épületrészleteket – emlékeztet a közlemény. Ezek könnyebbé teszik a múlt felidézését, az eredeti állapotok még pontosabb visszaállítását. Az épületrészben 2019 végén indult falkutatás, amely során a többi között értékes Anjou-kori töredékek, Hauszmann-kori oszlopok és faldíszítések kerültek elő. A tárgyi emlékeket a Várkapitányság szakemberei biztonságba helyezték. A leletek közül több az építkezés befejezése után, eredeti helyén újra látható lesz.

A 2019-ben a terem falburkolata alól előkerült Hauszmann-kori oszlopok (Fotó: Várkapitányság)

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának történeti helyreállítását és a Szent István-terem műemléki rekonstrukcióját követően folytatódik a palotaegyüttes teljes külső és belső felújítása – tette hozzá a Várkapitányság közleménye.

Nyitókép: A Szent István-terem egykor (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A "déli nyaktag", benne a Szent István teremmel, próbája lesz az egész palota rekonstrukciójának. Ez a rész külsejében, is az eredeti Hauszmann féle formában, eredeti díszítéseivel épül újjá.


Ezeknek az atfogo rekonstrukcioknak koszonhetoen a magyar epito ill. kepzo es iparmuveszet ujfent bebizonyitja, hogy vilagszinvonalu.

Válaszok:
Énvagyok | 2021. február 22. 16:10

Így igaz! Egyszerűen le a kalappal előttük.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó