Elkészült a Magdolna Udvar épülete, az építkezés befejeződött, így amint a járványhelyzet engedi majd, látogatókat is fogadhat a XXIII. kerület új kulturális létesítménye a Kossuth Lajos utca 24. szám alatt – írja a budafokteteny.hu. A kiállítóterekből, belső udvarból és kiszolgálóhelyiségekből álló, többfunkciós közösségi tér az URBACT városmarketing-program keretében valósul meg.

Budafok-Tétény önkormányzata régóta tervezte egy képzőművészeti galéria és helytörténeti gyűjtemény létrehozását, ehhez a Kossuth Lajos utca 24. alatti régi városházát építették át – írják. Az épület a Promontor Udvarral szemben található, a Magdolna utca és a Kossuth Lajos utca sarkán, innen ered a Magdolna Udvar név.

A Magdolna Udvarban a helytörténeti kiállításokon kívül képzőművészeti tárlatbemutatókra is lesz lehetőség, az utcáról is megközelíthető kávézó is nyílik, amely kisebb rendezvényekre, filmvetítésekre is alkalmas lesz.

A Magdolna Udvarban lesz egy új helytörténeti galéria, több kiállítótér, belső udvar és egy kávézó is (Fotó: budafokteteny.hu)

Mint írják, jelenleg a helyiségek berendezése, felszerelése, a digitális eszközök felszerelése, beüzemelése és a kiállítások felépítése zajlik: a belső tereket építik, vitrineket, tárolókat és interaktív eszközöket helyeznek el, valamint a helytörténeti emlékeket rendezik.

A belső udvar, azaz az Átrium, ahol egy kávézót alakítanak ki, szabadtéri rendezvények helyszínéül szolgál majd. A földszinten, az épület Kossuth Lajos utcai frontján az egy légterű, ám mégis tagolt, nagy helyiségben kortárs képzőművészeti galéria nyílik, az itt lévő kisebb, elkülönült teremben pedig egymást váltva helytörténeti, illetve képzőművészeti időszaki tárlatok kapnak helyet a jövőben.

A kerület honlapja szerint a nyitást követően elsőként a Promontor kapuja című, a Péter-Pál utcát elsősorban fotókon bemutató kiállítást lehet megtekinteni.

Budafok belvárosában egy új kulturális centrum, közösségi tér jön létre (Fotó: budafokteteny.hu)

Az emeleten a budafoki helytörténeti gyűjtemény bemutatását tervezik, ahol a kerület történetét, hagyományait, értékeit lehet megismerni. A kiállított tárgyak egy része a kerületi lakosokhoz intézett felhívás nyomán érkezett. A múzeumi térben a tárlat anyagához gazdag magyarázószöveg és számos interaktív lehetőség társul. Az egyik szobában egy úgynevezett látványraktár lesz, amelynek tárgyait kézbe lehet venni, ebben a teremben múzeumpedagógiai foglalkozásokat fognak tartani.

Kialakítanak egy úgynevezett vándorvitrint is, amelyben családok, civil szervezetek és közösségek mutathatják majd be saját relikviáikat, gyűjtésüket a nagyközönségnek. Folyamatos filmvetítést is terveznek itt a helyi Promontor Televízió által készített kisfilmekből, amelyekben helytörténészek, kutatók és egyéb szakemberek mutatják be a kerület történetének egy-egy időszakát.

Minden korosztályt várnak, sok digitális elem kap helyet az épületben, egyik interaktív játékkal például vezérlőasztalnál követhetjük nyomon a szőlő útját a borig. Az állandó kiállításon az interaktív tartalmaknál a látogató önállóan tud böngészni, keresni és önfeledten játszani.

Forrás: budafokteteny.hu

Nyitókép: Elkészült a Magdolna Udvar – Művészeti és helytörténeti galéria nyílik Budafokon (Fotó: budafokteteny.hu)