A napokban mutatták be a II. kerület új helytörténeti gyűjteményét a Mechwart ligetben. „Az egykori óvóhelyből színes, interaktív, rendkívül gazdag ismeretanyagot felvonultató kiállítást alakítottak ki, amely minden korosztály számára megismerhetővé teszi a közös múltat. Az óvóhelyből így Helyóvó helytörténeti gyűjtemény lett” – olvasható a masodikkerulet.hu honlapon. Az óvóhely a Margit körútról nyíló Mechwart lépcső felől közelíthető meg.

Az óvóhelyből „Helyóvó” helytörténeti gyűjtemény lett (Fotó: masodikkerulet.hu)

A kerület honlapjáról az is kiderül, hogy Mechwart ligetben álló önkormányzati épület az 1950-es évek elején eredetileg pártháznak épült. Az alatta található óvóhely az elmúlt évtizedek alatt lomtárrá vált. Mivel korábban nem volt a kerületben a városrész történetét feldolgozó, hagyományait ápoló helytörténeti gyűjtemény,  a használaton kívüli óvóhely megfelelőnek bizonyult erre a funkcióra. Így lett az óvóhelyből a szóösszetétel megfordításával „Helyóvó”. A nevének megfelelően a kiállításon láthatóak is a polgári védelmi oktató diafilmek, illetve a bunkerben megmaradt eszközök, tájékoztató táblák.

A masoddikkerulet.hu honlapon megjelent cikk arról is tájékoztat, hogy a tárlaton érintőképernyők sorakoznak egymás mellett, váltakozva a kerület történetét összefoglaló tablókkal. Térképre vetítve fedezhetik fel az érdeklődők a kerület szakrális emlékeit, természeti kincseit, híres épületeit, emlékműveit, bepillantást nyerhetnek ugyanitt a felhévízi és vízivárosi fürdőink egyedülálló világába, a szőlőművelés történetébe vagy éppen Buda nagy múltú kertvendéglőinek sokszínűségébe. A látogatók böngészhetnek a közlekedéstörténet epizódjai közt és megismerhetik nagyjainkat is, akik itt éltek és élnek köztünk.

Érintőképernyőkön a kerület története (Fotó: masodikkerulet.hu)
A polcokon az óvóhelyen talált tárgyak sorakoznak (Fotó: masodikkerulet.hu)

A látogatók tesztelhetik helytörténeti ismereteiket, csőpostával üzenhetnek a jövőnek, egy-egy kis fülkében virtuális sétával bejárható a Margit körút, illetve szelfi is készíthető a 6-os villamossal, az 56-os busszal vagy éppen a Góbé vitorlázórepülővel. A pódiumon elhelyezett helytörténeti tárgyú könyvekbe is bele lehet lapozni, köztük a Volt egyszer Budán… két kötetébe is. 

A Helyóvó bejárata a Mechwart lépcső felől (Fotó: masodikkerulet.hu)

Közlik azt is, hogy a kiállításnak egyelőre nincs rendszeres nyitva tartási ideje, legközelebb május 29-én 14–18 óráig tekinthető meg, de folyamatosan hirdetnek további időpontokat.

Forrás: masodikkerulet.hu

Nyitókép: Egykori óvóhelyen nyílt helytörténeti gyűjtemény a Mechwart ligetben (Fotó: masodikkerulet.hu)