A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a nemzeti ünnep alkalmából teljes körűen felújította Forinyák Géza joghallgató Fiumei úti sírkertben található síremlékét. Március 15-e vértanújának közel másfél millió forintból rendbe tett sírja 2004 óta védett, a nemzeti sírkert része.

Forinyák Géza egyike volt annak a mintegy ötszáz pesti egyetemistának, akik dacolva az önkényuralommal, 1860-ban megemlékezést szerveztek a 12 évvel korábbi események emlékére. A fiatalok a belvárosi plébániatemplomban, majd a ferences rendi templomban próbáltak meg gyászmisét mondatni a szabadságharc mártírjaiért, de mindkét helyen ellenállásba ütköztek. 

Forinyák Géza (1840–1860) joghallgató. 1860. március 15-i tüntetésen a katonaság rohama során halálos sebesülést szenvedett. 1860. április 4-i temetése a hatalom elleni tüntetéssé vált

Végül a Kálvin téri református templomban tudták elénekelni a Szózatot. Innen a ferencvárosi temető felé indultak tovább, ám szuronyok állták az útjukat, ezért a megemlékezés hamarosan a mai Fiumei úti sírkertnél folytatódott, ahol a honvédek és Vörösmarty Mihály sírját akarták megkoszorúzni. A tüntetőket itt is katonák fogadták, akik tüzet nyitottak a tömegre.

Többen megsebesültek, a legsúlyosabban Forinyák Géza, akinek a térdét találta el egy lövedék. A nagy vérveszteség következtében április 2-án belehalt sérülésébe. Temetését két nap múlva tartották, a neoabszolutizmus elleni néma demonstrációként közel ötvenezren vettek részt rajta.

A nemzeti ünnep alkalmából felújították Forinyák Géza joghallgató Fiumei úti sírkertben található síremlékét (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

„A NÖRI éves sírfelújítási tervében elsőként szerepelt Forinyák Géza nyughelye. Szerettük volna ünnepélyes keretek között átadni a megújult síremléket, azonban a járvány miatt erre most nincs lehetőségünk. Mától azonban méltó módon lehet kegyeletünket leróni a vértanú előtt a Fiumei úti sírkertben. Arra biztatok mindenkit, ha teheti, március 15-én tegyen egy mécsest a fiatalon elhunyt joghallgató sírjára” – hangsúlyozta a felújítás után Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

A Fiumei úti  sírkert (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal együttműködve minden évben összeállítja az éves felújítási tervet, melynek keretében 2020-ban 20 nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újított meg, közel 75 millió forintból a kormány támogatásával.

Forás: Nemzeti Örökség Intézete 

Nyitókép: Felújították Forinyák Géza síremlékét a Fiumei úti  sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)