A Steindl Imre Program részeként építik át az Agrárminisztérium Kossuth téri épületét. A házat részben lebontják, majd újraépítik, csak műemléki szempontból értékes részei maradnak meg eredeti anyagukban. 

A Földművelésügyi Minisztérium épülete napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Bukovics-féle díszes neoreneszánsz homlokzatokat és az értékes belső tereket eredeti szépségükben, gazdagságukban állítják helyre – olvashatjuk a Steindl Imre Program Facebook-oldalán.

A látogatók előtt eddig zárt központi belső udvart megnyitják, az irodákat pedig a visszaköltöző minisztérium dolgozói számára korszerűsítik.

Az épület központi belső udvara megnyílik a látogatók előtt (Fotó: Steindl Imre Program)

Mint írják, a cél a műemléki értékek hosszú távon is fenntartható megőrzése, ami csak a funkció, a használhatóság szempontjainak figyelembevételével történhet. A több mint száz éves, leromlott műszaki állapotú épület első átfogó felújítása során a kezdetektől ismert és az irodai működést nehezítő szerkezeti hibáját is korrigálni kell, ezért belső traktusainak egy részét elbontják.

A Bukovics Gyula tervei szerint helyreállított hátsó és Alkotmány utcai homlokzat látványterve (Fotó: Steindl Imre Program)

A passzázs Kossuth Lajos tér felőli bejárata (Fotó: Steindl Imre Program)

A hátsó homlokzat ortogonális képe. Rózsaszínnel jelölve az utólag átépített homlokzati architektúra és a két utólag ráépített szint (Fotó: Steindl Imre Program)

A Földművelésügyi Minisztérium épülete 1895 körül, Klösz György felvétele (Fotó: Fortepan/Képszám: 82381)

Ez történik az utólag többször átépített, és két szinttel megemelt hátsó szárnnyal is, amelyet majd eredeti formájában építenek vissza. A felújítás tervei hamarosan elkészülnek, a kivitelezés nyáron kezdődhet és várhatóan 3 évig tart majd.

Nyitókép: A rekonstruált épület látványterve, a főhomlokzat visszakapja eredeti díszeit (Fotó: Steindl Imre Program)