Kezdődik az új utascentrum építése a Keleti pályaudvaron

A cikk angol nyelvű változata: Construction of passenger centre in Keleti Railway Station begins

2021. március 29. 15:00

Indul a látványos kivitelezés, kezdődik az utascentrum építése az évente közel 11 millió embert fogadó, 137 éves Keleti pályaudvaron. A várhatóan 11 hónapig tartó munkákat követően, a fejlesztés az utasok eddiginél komfortosabb kiszolgálását teszi lehetővé: egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljáró szint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften.

Kezdődik az új utascentrum építése a Keleti pályaudvaron. Az akadálymentesített utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósul meg, több mint 1542 négyzetméteren. A 200-250 négyzetméteres ügyféltérhez kapcsolódik kilenc menetjegypénztár és két személyes ügyfélszolgálati pult, amelyek közül az egyik akadálymentesített – írja közleményében a MÁV.

Az utascentrum fontos része lesz a már meglévő oszlopokkal közrefogott üvegfödém, ami fényt enged be a csarnokból. A bejárat két oldalán a falak üvegezettek lesznek, a szolgáltatás-értékesítő irodát pedig szintén üvegfallal választják le.

Indul a látványos kivitelezés a Keletiben (Fotó: MÁV)

Mint írják, a belföldi és nemzetközi menetjegy-értékesítésen túl az utascentrum területén működik majd a személyes ügyfélszolgálat és egy szolgáltatás-értékesítő iroda is az utasok rendelkezésére áll, ahol a csoportos utazásokkal kapcsolatos igényeket lehet intézni. A közlekedési terek és a biztonsági őr pultja is az utascentrumban kap helyet.

A vasúttársaság közleménye idézi Homolya Róbertet, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a naponta több mint 30 ezer utast fogadó pályaudvar korszerűsítésének első üteme 2019-ben kezdődött. Ennek során saját forrásból újraaszfaltozták az utasforgalmi területeket, modern ledes utastájékoztató kijelzőfalat alakítottak ki, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a korszerűtlen büféket, pavilonokat. A pályaudvar teljes hálózatán javították a vasúti pályát.  Homolyan Róbert hozzátette: a mostani beruházás során a kormányzati és uniós forrásoknak köszönhetően végre modern, korszerű, akadálymentes utascentrumot alakíthatnak ki. Párhuzamosan folyik a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének a felújítása, a csarnokot tanévkezdésre megnyitják. Emellett nyár folyamán további utasforgalmi fejlesztéseket, utasáramlási és akadálymentesítési beavatkozásokat végeznek – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Az utascentrum fontos része lesz az üvegfödém, ami fényt enged be a csarnokból, látványterv (Forrás: MÁV)

A közlemény szerint a pályaudvaron 25 jegykiadó automata szolgálja majd a gyorsabb jegyváltást, egy része az utascentrum környékén lesz megtalálható, de működnek majd a vágányoknál is. A menetjegyváltási idő csökkentése a MÁV kiemelt céljai között szerepel, ezért az utasok gyorsabb kiszolgálása érdekében ügyfélhívó irányítja majd a megfelelő munkaállomáshoz a várakozó utasokat. Az ügyféltérben központilag vezérelt utastájékoztatási kijelzőket helyeznek el, és a pályaudvaron megszokott hangosbemondó is informálja az ügyet intéző vagy vonatindulásra váró utasokat.

Két mozgólépcső és duplex lift is épül (Fotó: MÁV)

Két mozgólépcső és duplex lift is épül annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen és akadálymentesen közelíthessék meg a metrót és a peronokat. Az utascentrumon kívül, de annak közelében pedig automata csomagmegőrzőket helyeznek el. A vasúttársaság dolgozóit is számos, az utasok számára láthatatlan, de a mindennapi pontos és hatékony munka érdekében szükséges fejlesztés szolgálja az utascentrumhoz tartozó háttérirodákban.

Az utasok kényelmesen és akadálymentesen tudják majd megközelíteni a metrót és a peronokat, látványterv (Forrás: MÁV)

A közel 1,6 milliárd forint értékű beruházást a kormány és az Európai Unió Kohéziós Alapja társfinanszírozza; a munkákat a HC Építő Kft. és a Variabau Vegyesprofilú Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi.

A pályaudvaron már az előkészületi munkák alatt lezárták az alagsort, valamint a metrószintről a vágánycsarnokba vezető lépcsőt. A peronszint a Baross tér felőli főbejáraton, valamint a Thököly út, illetve a Kerepesi út felőli bejártokon közelíthető meg. A korábban a főbejáratnál lévő automaták helyett a MÁV a Kormányablak előtti és a Kerepesi úti csarnokban lévő jegykiadó-automaták, a MÁV applikáció, illetve a megújult ELVIRA felületét ajánlja a menetjegyek és bérletek megváltására.

A pénztári szolgáltatást választók ezt a 9. vágány melletti, 6:30-tól 19:15-ig nyitva tartó, 4 pulttal rendelkező belföldi pénztárban; valamint a 6. vágány melletti, 3:45-tól 1:00-ig üzemelő, 8 pulttal rendelkező, belföldi menetjegyváltást is biztosító nemzetközi pénztárban tehetik meg. A csomagmegőrző átmenetileg nem üzemel, várhatóan a Lotz-terem és a nemzetközi pénztár közötti folyósórészen lesz elérhető a szolgáltatás hamarosan.

A pályaudvaron már az előkészületi munkák alatt lezárták az alagsort, valamint a metrószintről a vágánycsarnokba vezető lépcsőt (Fotó: MÁV)

Az utascentrum kialakításával párhuzamosan teljesen megújul, 74 négyzetméterrel bővül a Keleti pályaudvar aluljáró szintjén, az utasok által használt mellékhelyiség. A munkák során, az eddigi wc belső tereit az épületgépészettel és világítási hálózattal együtt teljesen visszabontják. A mai igényeknek megfelelően alakítják ki a nők, a férfiak, illetve külön a mozgáskorlátozottak számára, baba-mama résszel, vandálbiztos szaniterekkel a mosdókat, valamint hangos utastájékoztató eszközöket is beszerelnek.

(Forrás: MÁV)

A munkákat a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG Kft – a műemléki környezetre tekintettel – örökségvédelmi engedélyek alapján végzi. A felújítás ideje alatt, az utasok részére a Thököly út felőli oldalfolyosóról nyíló, a Lotz-teremhez közeli wc biztosított, amiről a helyszínen kitett információs táblák tájékoztatnak.

Nyitókép: Kezdődik az új utascentrum építése a Keleti pályaudvaron​ (Forrás: MÁV)

Forrás: MÁV

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Dicséretes, hogy végre korszerűsítik az aluljárószinten lévő részt. A mozgólépcső és a lift nagyon hiányzik. Sajnos a Baross tér többi része a legelhibázottabb térfelújítás volt Budapesten. Nagy kihasználatlan nyitott terek, fák, növények hiánya, Baross szobor eldugása a tér legtávolabbi részébe, stb. Talán a pályaudvar alatti rész felújítása jobban sikerül!


A 4 lépcsőt leszűkítik 2-re. Ez az utasforgalom megnövekedése és a Covid pandémia miatt érthetetlen. Bőven lenne hely mellettük a kér mozgólépcsőre, ami szintén kevés, hiszen, ha az egyik javítás alatt van, akkor csak az egyik irányba működne. A szimmetriát is sikerült megbontani, ami kifejezetten ronda, tetézve az automata jegykiadó automaták ronda látványával.A liftet pedig nyugodtan elvihették volna valamelyik boltíves oldalfülkébe. Így, ahogy a terveken szerepel, szintén rondítja a belső architektúrát. Remélem a csarnok teljes felújítása is a tervekben van.

Válaszok:
persona | 2021. március 31. 10:42

Egyetertek. Egyebkent szerintem nyugodtan lehetne 4 vagy akar 6 mozgolepcso is a mindenki altal utalt lepcso helyett. Ilyen helyeken semmi szukseg lepcsore mert ugyis mindenki a mozgolepcsot valasztja es inkabb sorban all elotte mintsem hogy felmasszon a lepcson, kulonosen ha borondokkel utazik. Nem ertem miert akarjak az utasokat foloslegesen megizzasztani...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó