Lezárultak az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületegyüttese rehabilitációjának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárások, így hamarosan megkezdődhet az építkezés legérdekesebb része, a homlokzat és a tető műemléki rekonstrukciója. Erről beszélt a beruházó PM-Tér6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Halmai Zoltán a Magyar Nemzet című napilapnak.

A Szentháromság téri Pénzügyminisztérium látványterve

A vezérigazgató elmondta, hogy a tervezés során nagyban támaszkodtak az eredeti dokumentumokra és fényképekre, de emellett a bontási feladatok végzésekor is számos olyan értékes töredéket találtak, amelyek segítették a munkát. Beszélt arról is, hogy művészi szinten kidolgozott tervrajzok alapján állítják helyre a régi részleteket, így a fa- és kőfaragványokat, a gipszdíszeket, a csillárokat, a padlóburkolatokat, és visszakerülnek a helyükre a festett ólomüveg ablakok is. A mintadarabok elkészítése már folyamatban van a szakműhelyekben.

Elkezdődik az épület homlokzatának és a tetőszerkezetének műemléki rekonstrukciója

Elmondta azt is, hogy a mintegy negyvenezer négyzetméter nettó alapterületű épületegyüttesből mintegy kétezer négyzetméter számít kiemelt műemléki értékűnek, a beruházás pedig, amelynek során egy modern, üveg irodaszárnyat is kialakítanak – a most aláírt szerződések értéke nettó 54,5 milliárd, illetve 1,25 milliárd forint.

Kidolgozott tervrajzok alapján állítják helyre a régi részleteket, így a fa- és kőfaragványokat, a gipszdíszeket és padlóburkolatokat is

Halmai Zoltán szerint a Szentháromság téri szárnyban található reprezentatív terek – köztük a díszterem, az audienciás terem, a tanácsterem, a várótermek és a díszlépcsőház – méltó helyszínei lehetnek majd különböző állami, diplomáciai eseményeknek, fogadásoknak, ünnepi rendezvényeknek.

A Pénzügyminisztérium Szentháromság téri főhomlokzata egykor (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Fellner Sándor tervezte, 1904-ben épült palota rekonstrukciója 2018-ban indult, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be, és a tervek szerint a Pénzügyminisztérium még abban az évben átköltözik ide a József nádor térről.

Fotók: PM-Tér6 Nonprofit Kft.