Kezdődnek a látványos munkák a Pénzügyminisztérium épületén

A cikk angol nyelvű változata: Visible work on exterior of Ministry of Finance building begins

2021. április 14. 19:30

Hamarosan megkezdődhet a Szentháromság téri Pénzügyminisztérium homlokzatának és a tetőszerkezetének műemléki rekonstrukciója, a reprezentatív belső terek helyreállítása. A 2023-ra elkészülő épület azt az állapotot idézi majd fel, amilyennek a tervező Fellner Sándor megálmodta.

Lezárultak az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületegyüttese rehabilitációjának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárások, így hamarosan megkezdődhet az építkezés legérdekesebb része, a homlokzat és a tető műemléki rekonstrukciója. Erről beszélt a beruházó PM-Tér6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Halmai Zoltán a Magyar Nemzet című napilapnak.

A Szentháromság téri Pénzügyminisztérium látványterve

A vezérigazgató elmondta, hogy a tervezés során nagyban támaszkodtak az eredeti dokumentumokra és fényképekre, de emellett a bontási feladatok végzésekor is számos olyan értékes töredéket találtak, amelyek segítették a munkát. Beszélt arról is, hogy művészi szinten kidolgozott tervrajzok alapján állítják helyre a régi részleteket, így a fa- és kőfaragványokat, a gipszdíszeket, a csillárokat, a padlóburkolatokat, és visszakerülnek a helyükre a festett ólomüveg ablakok is. A mintadarabok elkészítése már folyamatban van a szakműhelyekben.

Elkezdődik az épület homlokzatának és a tetőszerkezetének műemléki rekonstrukciója

Elmondta azt is, hogy a mintegy negyvenezer négyzetméter nettó alapterületű épületegyüttesből mintegy kétezer négyzetméter számít kiemelt műemléki értékűnek, a beruházás pedig, amelynek során egy modern, üveg irodaszárnyat is kialakítanak – a most aláírt szerződések értéke nettó 54,5 milliárd, illetve 1,25 milliárd forint.

Kidolgozott tervrajzok alapján állítják helyre a régi részleteket, így a fa- és kőfaragványokat, a gipszdíszeket és padlóburkolatokat is

Halmai Zoltán szerint a Szentháromság téri szárnyban található reprezentatív terek – köztük a díszterem, az audienciás terem, a tanácsterem, a várótermek és a díszlépcsőház – méltó helyszínei lehetnek majd különböző állami, diplomáciai eseményeknek, fogadásoknak, ünnepi rendezvényeknek.

A Pénzügyminisztérium Szentháromság téri főhomlokzata egykor (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Fellner Sándor tervezte, 1904-ben épült palota rekonstrukciója 2018-ban indult, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be, és a tervek szerint a Pénzügyminisztérium még abban az évben átköltözik ide a József nádor térről.

Fotók: PM-Tér6 Nonprofit Kft.

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az épület főhomlokzata sokkal magasabb lesz, mint a Mátyás templom tetőgerince. Az ízléstelenség Csimborasszója. Ormótlan ál-gótikus tornyok, kőcsipke, mázas tető... Ez kell a bugrisoknak!


Üdvözlöm T. WAND, a bugrisok nevében. Még szerencse, hogy sokan vagyunk, akik szeretik a lecsupaszított, díszeitől megfosztott régi épületek eredeti formában történő helyreállítását.


Egyébként a Mátyás templom is a XIX. századi átépítés során nyerte el mai díszes formáját, csakúgy, mint a Pénzügyminisztérium épülete. A két gótikus épület nem elnyomja, hanem kiegészíti egymást. A várban és a várnegyedben sokkal díszesebb, magasabb épületek voltak, amiket visszabontottak, lecsupaszítottak a háború után. Végre visszaépítik ezeket. (Palota, Lovarda, Főőrség, Honvéd Főparancsnokság, Levéltár tornya, Külügyminisztérium, Pénzügyminisztérium, stb.


Egyszerűen gyönyörű lesz! Imádom! Köszönöm mindenkinek, akinek a döntése és munkája hozzájárul!
Azt hittem, megtaláltam az "átlagember" legmegfelelőbb nevét, de ilyen épületekért szívesen vállalom a "bugrisságot" is... :-)
WAND úr guglizza ki, milyen volt a Mátyás templom a XIX. század végén elkövetett történelemhamisítás előtt, az biztosan jobban fog neki tetszeni, mint a mostani csipkék.
Legjobbak... :-)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó