Újabb szakaszához ért a Lánchíd felújítása: lezárják a pesti gyalogos-aluljárójárót

2021. április 15. 14:30

A Lánchíd egy hónapja kezdődött felújításának újabb állomásaként április 16-án lezárják az átkelő pesti gyalogos-aluljáróját, a budai oldalon lévő átjárót azonban június közepéig még lehet használni. A rekonstrukció során mindkét aluljárót kiszélesítik majd. A Lánchídon a munkák kezdete, március 17-e óta a járdák lezárása miatt már nem lehet átsétálni, a BKK-buszok viszont ingyen viszik a gyalogosokat a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér között, amíg a teljes hidat le nem zárják. A híd rekonstrukciója a tervek szerint 2023-ig tart majd.

Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd felújításának folyamata: pénteken lezárják az átkelő pesti gyalogos-aluljáróját; a budai aluljárót azonban a koronavírus-járvány miatt megnövekedett kerékpárforgalomra tekintettel június közepéig még használni lehet, akkor zárják le a hidat az autós forgalom elől – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját lezárják a felújítás alatt (Fotó: budapest.hu)

A közlemény szerint április 16-án, pénteken a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. átveszi a teljes munkaterületet. Emlékeztettek, a munkaterület átadása március 17-én a hídfők környezetével, valamint a gyalogosjárdákkal kezdődött. Azóta gyalog – egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig – nem lehet átkelni a Lánchídon; a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Lánchíd felújítása során a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják. A megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Mint jelezték, a napokban megkezdődik a függesztett állványzat építése, a felvonulási terület biztosítására pedig – a következő hetekben – fokozatosan lezárják a pesti buszparkoló területét. Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjárat zavartalanul közlekedhet rajta.

A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet átsétálni a hídon, így a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányba – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig – fűzték hozzá.

A főváros és Magyarország egyik legfontosabb szimbólumának számító, 1849-ben átadott Lánchidat legutóbb több mint három évtizede, 1986-1988 között újították fel teljes körűen. 

Forrás: MTI

Nyitókép: A Lánchíd buda felől nézve, szemben a Széchenyi tér, háttérben a Szent István-bazilika (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó